Energidrycker? Nej, det skapar mest problem

Insändarskribenten anser att det finns stora bekymmer med energidryckerna.

Insändarskribenten anser att det finns stora bekymmer med energidryckerna.

Foto: Hampus Norén

Insändare2025-02-19 08:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Energidryck är förbjudet att köpa för personer under 15 år, därför har dagligvaruhandeln stora problem med 10-14-åringar som försöker att stjäla dryckerna. Därigenom uppstår ett otryggt arbetsmiljöproblem för butiksanställda genom hot och påtryckning från ungdomar. Man kan påstå att reklamen ytterligare har lyckats att påverka unga människor till illdåd för att komma över en dryck som skall vara en ”innegrej”.

Tråkigt att se att producenterna för dessa drycker inte tar ansvar för ungdomar som konsumenter. Personer som inte tränar har ingen större användning av en energistyrkande dryck. Man kan inte använda den till törstsläckande. Tränar man en timma så kanske man behöver en liter med vätska och där kan man inte dricka enbart energidryck. Att dricka den i andra situationer som vid lektioner i skolan, framför datorn och till och med före man skall sova kan vara ohälsosamt.

Energidryck kan i vissa fall ge sömnproblem, huvudvärk, illamående, ångest/oro, yrsel och hjärtklappning. Enligt uppgifter kan ökad energidrycksanvändning vara kopplad till ökad ADHD-ouppmärksamhet, beteendestörning, depressioner och paniksymtom. Kan man påstå att ökad engergidrycks-användning och ökad psykisk ohälsa och ADHD-upptäckt har ett samband? Skulle vi inte bara som intelligenta människor kunna sluta påverkas av reklam och ta hand om vårt hälsotillstånd istället.

Anders Larsson