Faran är fortarande inte över

Nu när vaccineringen av gruppen 70+ har kommit ganska långt verkar det som att väldigt många tror att faran är över och att livet kan återvända till det vanliga.

Många längtar efter att få krama om sina barnbarn, men skribenten råder till fortsatt försiktighet, även efter vaccination.

Många längtar efter att få krama om sina barnbarn, men skribenten råder till fortsatt försiktighet, även efter vaccination.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2021-04-14 13:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till och med politiker (S) skriver i en debattartikel inför påsken att de gamla som vaccinerats snart kan få krama sina barn och barnbarn. Bara några dagar efter att artikeln publicerades kom larmrapporter från ett äldreboende i Svedala om att tre gamla där hade avlidit av covid-19 trots att de var vaccinerade fullt ut. Även ett antal av personalen hade smittats av sjukdomen. 

Den här chockerande händelsen sänder ut en massa signaler som gör att många börjar undra om myndigheterna vet hur det här viruset egentligen fungerar. Nya mutationer dyker upp hela tiden och ingen vet om de vacciner som finns i dag skyddar mot dessa. En sak verkar dock klar, även om man vaccinerats kan man smittas av och även föra covid-19 vidare. Detta borde våra politiker vara väl medvetna om och inte gå ut med vilseledande information om att bara man vaccinerat sig kan man börja krama varandra igen. Man borde i stället visa att man verkligen bryr sig om medborgarnas bästa.

Smittspridningen i Kalmar län fortsätter att öka. Det är allt fler som har börjat använda munskydd av engångstyp, men hur gör man det? Många varianter finns det, en är att ha skyddet bara över munnen, en annan är att ha det neddraget över hakan. Den mest originella jag sett var en man som hade det uppdraget i pannan och upp på huvudet. Frågan man ställer sig är då, varför gör man sig besväret med att ta på sig ett munskydd om man ändå drar bort det från det område som ska skyddas? Sedan kommer man fram till när munskyddet ska tas av. Även där finns det en massa varianter. Vanligast är att man bara tar av det och stoppar ner det i fickan eller i väskan. Väldigt få tvättar sig eller spritar händerna efter att ha tagit i det använda munskyddet. En del lägger det i en papperskorg och en del kastar det helt sonika på marken. Hur kan en tänkande människa göra så här? Jo man bryr sig helt enkelt inte. Det är ju på det använda munskyddet som eventuell smitta har fastnat, och tar man i det så får man ju smittan på fingrarna. 

Så även i fortsättningen är det de viktiga reglerna som gäller. Avstånd, noggrann handhygien och att undvika folksamlingar!