Fattiga barn förvägras komma in i ALV

Att ta entré till Astrid Lindgrens Värld är helt fel och är inte bara oförenligt med Astrid Lindgrens vilja, det krockar också mot värderingarna som genomsyrar hennes författarskap, menar insändarskribenten.

Att ta entré till Astrid Lindgrens Värld utestänger barn i ekonomiskt utsatta familjer, och strider mot Astrids vilja, menar insändarskribenten.

Att ta entré till Astrid Lindgrens Värld utestänger barn i ekonomiskt utsatta familjer, och strider mot Astrids vilja, menar insändarskribenten.

Foto: Magnus Strömsten

Insändare2021-05-29 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel i Vimmerby Tidning den 26 maj beskrivs det hur föregångaren till ALV – Sagobyn – startades 1981. Astrid Lindgren förbjöd grundaren att ta ut entréavgift. Det stämmer överens med vad en lokal kommunfullmäktigeledamot berättade för mig: Astrid ville inte att fattiga barn skulle förvägras att komma in, och bli utanför.

Varför har ni ägare till Astrid Lindgrens Värld gått emot Astrids vilja?

Kommunen äger 9 procent och hennes efterlevande 91 procent. Så många debattinlägg från kommunpolitiker under coronapandemin har understrukit ALV:s betydelse för Vimmerbys ekonomi. Så det är pengar det handlar om? Hur sunt är det att skola, vård och omsorg ska vara beroende av ett lekland?

Enligt Rädda Barnen är 9,3 procent av Sveriges barn fattiga. Inträde till ALV kostar 370 kronor. För många föräldrar är det omöjligt att klara.

Min uppfattning är att ALV inte bara är oförenligt med Lindgrens vilja, men även med värderingarna som genomsyrar hennes böcker. Varför inte bojkotta ALV, och låna en av hennes böcker på biblioteket i stället?