Finns annat att spara på än billig julbelysning

Obegripligt att spara in på just julbelysning, menar insändarskribenten, som tycker att det finns annat man kan spara in på än tända juleljus.

Att spara in på belysning i julgranen är obegripligt, tycker insändarskribenten.

Att spara in på belysning i julgranen är obegripligt, tycker insändarskribenten.

Foto: Most photos

Insändare2022-12-09 19:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det jul igen och julen varar ända in till påska, ja, så låter det i visan som många av oss känner igen. Snart är det dags för julafton och julmat. Små barn väntar förväntansfullt på att tomten ska komma med lite julklappar. Maten ska förberedas och julfriden infinner sig i många hem – men så läser man i Vimmerby Tidning att de boende på Granen får fira jul med adventsljusstakar som inte tänds i matsalen och en gran som står klädd, men inte tänd, fram tills någon vänlig själ kom med batteridriven julbelysning. 

Nu lyser granen igen och pensionärerna får en annan sorts julkänsla med en tänd gran. Hur detta kan vara möjligt i dagens samhälle att vägra tända julbelysningar är för mig helt obegripligt, när till och med eljättarna går ut med att visst måste vi spara på elen men låt julbelysningen vara tänd, det drar så oerhört lite, allra helst om du har led-lampor.

Det är också en trygghet mot eventuella inbrott med tända julbelysningar och har man timer kan man själv reglera olika på- och avstängningar, perfekt om man reser bort. Dessutom undrar jag om personalen, eller den som bestämt att spara på elen genom att inte tända julbelysningen, själva släcker ner och firar jul utan en enda julgran eller adventsljusstake tända. Det finns annat man kan spara in på utom julbelysningen, som verkligen lyser upp tillvaron under den mörkaste årstiden i de flesta hus, lägenheter och trädgårdar.