Finns det inga pengar i speedway?

Innan säsongen började så kom dråpslaget att en av giganterna – Vetlanda Speedway med sex SM-guld under 2000-talet – gått i konkurs. Hur kan man under sju års tid gått med minus på upp till 11,5 miljoner kronor, utan att någon har slagit larm?

Konkursen i Vetlanda Speedway AB får insändarskribenten att undra vad som är grundproblemet i klubbarnas sviktande ekonomi.

Konkursen i Vetlanda Speedway AB får insändarskribenten att undra vad som är grundproblemet i klubbarnas sviktande ekonomi.

Foto: Magnus Strömsten

Insändare2022-05-30 12:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I denna härva måste det finnas fler syndabockar, än vad som kommit fram. Har inte speedwayföreningarna insyn i klubbarnas ekonomi?

Därigenom försvann en klubb till, i en redan haltande serie. Sverige behöver inte färre klubbar utan fler om speedway ska kunna komma upp i något så när "finrum" i Sverige. Klubbar som vann allsvenskan innan man stängde serierna avböjde att gå upp i högsta serien av ekonomiska skäl. Vad är detta? Finns det inga pengar i speedway?

För att göra speedway mer folkligt, så såldes tv-rättigheterna vidare till andra betalkanaler, för att fler ska kunna se sporten. De säljer det till bolag som inte har några egna kanaler att sända på, så för att kunna se det så måste man ha perfekta bredband och datorer. Nu har en betalkanal Bauhaus-ligan och en annan, Discovery plus, har tagit hand om GP Speedway. Så detta att fler skulle kunna se sporten innebär att man då också får betala en del pengar för det.

De flesta klubbarna har väl kommit i kontakt med konkurs på det ena eller det andra sättet och man kan fråga sig varför. Är det förarna som är för dyra? Alla funktionärer jobbar ju gratis. Dessa företag som har hand om tv-rättigheterna, tjänar väl pengar? De kan väl dela med sig lite mer. Det handlar inte om det är nån klubb ska komma i närheten av konkurs igen. Det handlar bara om vilken klubb det kommer att bli.