Nu är jakten i full gång på en ny kommundirektör, först ut att uttala sig om sitt intresse för posten är Monica Johansson som lyfter fram vikten av öka inflyttningen av utbildad personal. Det är en bra poäng. Ekonomifakta bekräftar att Vimmerby ligger efter. Där framgår det att 2023 var andelen högutbildade i Vimmerby kommun 18,5 procent vilket kan jämföras med rikssnittet på 33,7 procent.
Dessutom ligger hela Kalmar län efter med sina 26,6 procent, något som uppmärksammades av Styrelserepresentanter IUC Kalmar län och industriföretag inom Kalmar län i en insändare 18 januari. De tar även upp att det finns endast ett lärosäte för högre utbildning i Kalmar län och det ligger just i Kalmar men givetvis finns inte alla utbildningar där. Många studenter som flyttar för att studera blir också kvar på sin nya studieort. Kommuner som saknar egen högskola/universitet har överlag en lägre andel invånare med högre utbildning.
Därför fyller distansutbildningar en mycket viktig funktion. De möjliggör för människor att få en högre utbildning utan att behöva flytta. Det ökar därmed sannolikheten att den förvärvade kompetensen kommer den lilla kommunen utan egen högskola/universitet till gagn. Men det ställer också krav på hemkommunen att visa att man uppskattar insatsen och vågar satsa på de som studerar. Men görs verkligen det?
Jag valde själv att återgå till skolbänken på deltid efter att ha blivit utlasad men kallas inte längre till intervjuer när jag söker jobb. När jag följt upp vem som blivit anställd har det aldrig varit någon som har den i annonsen angivna utbildningen men ändå har jag som är under utbildning ratats redan på pappret.
Så hur ser då svenska högskolestudier ut? Antalet studietimmar är exakt överensstämmande med arbetstid. Det gäller dock den totala studietiden, inte den schemalagda. I snitt är en svensk heltidsstuderande schemalagd elva timmar i veckan (Europasnittet är 17) och en deltidsstuderande endast fem timmar. Övrig tid är egenstudier som kan göras när det passar. Många distansutbildningar ligger dessutom ännu lägre i och med att en stor del av undervisningen sker i form av inspelade föreläsningar som studenten kan ta del av när den själv önskar.
Distansstudier behöver inte innehålla fysiska träffar. Examinationer är tentamen, seminarier och inlämningsuppgifter. Alla tentor utom en har jag kunnat skriva här på Vimmerby lärcenter. Av seminarierna har en del skett under fysiska träffar men de flesta har varit digitala i zoom. Inlämningsuppgifter (även de i grupp) genomförs självklart också på distans.
Att då få höra att faktumet att jag studerar på deltid ses som en ”onödig svårighet” vid en jobbansökan (oavsett tjänstgöringsgrad) väcker frågor. Finns det inget värde i att jag utbildar mig och stannar på orten? För egen del hade det givetvis varit bättre att flytta och kunna studera på heltid och bli klar snabbare men då hade jag också tagit med min familj härifrån och troligen hade vi inte återvänt. Jag kan inte heller kräva en tjänst efter examen då den redan är tillsatt av någon annan. Som Patrik Svedberg sa när han tillträdde som chef för Kulturskolan, vissa jobb dyker inte upp särskilt ofta.
Förutom att vi studenter kommer med den allra senaste kunskapen inom vårt område så blir man som distansstuderande också en planeringsexpert. Man lär sig nyttja varje ledig minut maximalt. Det borde vara attraktiva egenskaper. Inte en ”onödig svårighet”.
Kanske stämmer ryktet om Vimmerby trots allt, att här är vem du känner din allra viktigaste merit.
Anna Tibbelin, distansstuderande, Vimmerby