Flera politiker har vikit ner sig – välj rätt i EU-valet

EU-valet närmar sig. "Vi ska inte rösta in representanter som inte tydligt har ställt upp för svenska krav", skriver Olle Granath.

EU-valet närmar sig. "Vi ska inte rösta in representanter som inte tydligt har ställt upp för svenska krav", skriver Olle Granath.

Foto: Johanna Färlin

Insändare2024-05-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samarbete inom EU är viktigt men det ska hantera rätt uppgifter. Det är tex klimat och miljöarbete, militärt försvar, handelsregler, livsmedelsförsörjning, polissamarbete, forskning, utbildning, immigration. Gemensamma mål ska antas i samråd.

Men länder har kommit olika långt och har skilda kulturbakgrunder som är viktiga för varje land. Det ska respekteras och hanteras nationellt om det inte är negativt för de andra ländernas rättigheter. 

Vi i Sverige är utan tvekan bäst på att sköta vår skog. Vi har aldrig haft så mycket skog som vi har nu. Arealen har utökats. Vi har mer biomassa än förr som fångar koldioxid. Den biologiska mångfalden kan vi bättra på genom nationella beslut. Länder inom EU som har skövlat sina egna skogar och inte återplanterat ska inte besluta om hur vi ska hantera vår skog. De har inte den kompetensen. Inte heller har de kompetens att besluta om regler för viltförvaltning och jakt i vårt land. Vi svenskar kan bättre och vi kan samarbeta. Vi ska inte acceptera större ansvar för invandring än vad andra EU länder gör. Integration måste också kunna klaras. Detta var några exempel. 

Hur ska vi rösta? Vi ska inte rösta in representanter som inte tydligt har ställt upp för svenska krav. Tyvärr kan vi se att flera svenska EU-politiker har vikit ner sig och inte hävdat svenska folkets intressen. Fundera över vilka partier som haft flest representanter i EU parlamentet.

Inte vill vi väl att socialister som flörtat med Sovjet/ryssarna i decennier och varit okritiska mot kommunisternas förtryck av folk ska representera Sverige i EU parlamentet. Kan vi lita på politiker som låtit bli att kritisera kommunisternas förtryck mot till exempel grannländerna på andra sidan Östersjön. Jag gör det inte! Inte heller vill jag stödja de politiska högerkrafter som blivit allt starkare i Europa de senaste 30-40 åren. Även i Sverige har det blivit märkbart. Klyftan mellan fattig och rik har ökat i vårt land och i Europa. Notera därvid att Sossarna har varit vårt lands största parti i över hundra år. Utgår vi från de senaste 92 åren har sossarna haft statsministerposten 73 år av dessa, det vill säga 80 procent av åren. Sossarna hade även statsministerposten två år under 1920-talet. 

Vem ska jag då rösta på? Inte partier till höger eller till vänster! EU behöver vara starkt i mitten mot de politiska ytterkanterna. Förr kallades Liberalerna (Folkpartiet) ett mittenparti. Men med Tidö-samarbetet har Liberalerna uppenbarligen tagit ett stort steg åt högerkanten.  Dessutom uttalar Liberalerna  att de vill lämna över ännu mer makt åt EU och dess byråkrati i stället för att ta tillbaka beslutsrätt till Sverige. Vem vill ha det så. Jag tror inte på Liberalerna.

KD är långt ute på högerkanten och har visat att man inte respekterar intern demokrati. Helt plötsligt lanseras en TV kändis som förstanamn. Trogna partimedlemmar körs över. Respektlöst! Så får det inte gå till. Men partiledningen verkar inte bry sig. Var och en tar sitt beslut inför EU-valet. Jag väljer mittenpolitik. Centern har tydligt uttalat att Sverige ska besluta om svenska angelägenheter. EU-parlamentet och dess byråkrati ska inte öka där det inte behövs.