Erbjud Migrationsverket rivningshotade VÀduren i gÄva!

Att regeringen nu vill avveckla EBO-lagen ger Hultsfreds kommun och kommunala bostadsbolaget en ny öppning för att slippa riva lÀgenheterna pÄ Bastugatan i Virserum, menar Göran Berglund, som i ett öppet brev till kommunstyrelsen föreslÄr att kvarteret istÀllet ska erbjudas Migrationsverket.

Regeringens signaler om att lagen om eget boende, EBO-lagen, ska avvecklas öppnar nya möjligheter för att behÄlla lÀgenheterna pÄ Bastugatan, menar Göran Berglund, Virserum. I ett öppet brev till kommunstyrelsen föreslÄr han att kvarteret erbjuds Migrationsverket.

Regeringens signaler om att lagen om eget boende, EBO-lagen, ska avvecklas öppnar nya möjligheter för att behÄlla lÀgenheterna pÄ Bastugatan, menar Göran Berglund, Virserum. I ett öppet brev till kommunstyrelsen föreslÄr han att kvarteret erbjuds Migrationsverket.

Foto: Olof Carlson

InsÀndare2022-01-26 13:58
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Öppet brev till kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun angĂ„ende det rivningshotade kvarteret VĂ€duren 4, Bastugatan i Virserum efter nya signaler frĂ„n regeringen.

NĂ€r AB Hultsfreds BostĂ€ders styrelse hittills valt att bortse frĂ„n ett antal alternativ, till exempel omvandling till bostadsrĂ€tter, för att förhindra rivning av detta gedigna bostadsbestĂ„nd börjar det nu bli ont om tid för att förhindra en monumental kapitalförstöring – som en rivning oĂ„terkalleligen medför.

Som bekant vill regeringen nu avveckla den olycksaliga EBO-lagen. En ogenomtÀnkt lagstiftning, som innebÀr att asylsökande som kommer till vÄrt land har rÀtt att sjÀlva vÀlja var de vill bo. En total katastrof, som det har visat sig. Och som medför rena ghettobildningar, uttalad trÄngboddhet och bÀddat för diverse kriminalitet runt om i vÄrt land, inte bara i storstadsomrÄdena.

NÀr EBO-lagen försvinner införs istÀllet krav pÄ Migrationsverket att tillhandahÄlla/skapa egna förlÀggningsresurser eller motsvarande pÄ olika platser i vÄrt land, under den tid som asylprocessen pÄgÄr.

HĂ€r finns nu ett ypperligt tillfĂ€lle för en proaktiv kommun som Hultsfred, och det kommunala bostadsbolaget, att agera. IstĂ€llet för att riva det aktuella 50-talet sammanhĂ€ngande lĂ€genheter – för pĂ„stĂ„dda 20 miljoner kronor – ta genast kontakt med Migrationsverket!

Erbjud Migrationsverket kvarteret som gĂ„va, alternativt överlĂ„t bestĂ„ndet för en blygsam summa pĂ„ 1 (en) krona. DĂ„ slipper kommunen/bostadsbolaget "bekymret", liksom kostnaden för rivning, samtidigt som lĂ€genheterna Ă€ven i fortsĂ€ttningen, efter mindre renoveringsĂ„tgĂ€rder, kan fullt ut fungera som fullvĂ€rdiga bostĂ€der. NĂ€r behov uppstĂ„r – en vĂ€rdefull basresurs.

För trots stramare invandringspolitik kommer fortfarande uppemot 30 000 utlĂ€nningar Ă„rligen till vĂ„rt land, asylsökande, kvotflyktingar med flera. Dessa behöver boende under utredningstiden.

Nu gÀller det att agera istÀllet för att rasera! Kommunstyrelsen torde dÀrför snarast via Àgardirektiv uppdra Ät bostadsbolagets styrelse att kontakta Migrationsverket och/eller berörda myndigheter för att fÄ till stÄnd en fastighetsöverlÄtelse i enlighet med förslaget ovan.