Vi väntar på att få se Blåsekulle i full blom

Blåsekulle är en utmärkt plats för att skapa en inbjudande buffé för pollinerare, menar Anneli och Kjell Jakobsson, som lämnat in en motion om hur Vimmerby kommun bör anlägga fler blomsterängar på grönytor. "Vimmerby kommun befinner sig i en byggboom av nybyggande, vilket är jättebra, men grönområden måste bevaras och vad är då inte bättre än att odla blommor till en myllrande sommaräng?" sjriver de bland annat.

Här, på Blåsekulle i Vimmerby, menar insändarskribenterna att kommunen borde satsa på att anlägga en blomsteräng till gagn både för småkryp och människor.

Här, på Blåsekulle i Vimmerby, menar insändarskribenterna att kommunen borde satsa på att anlägga en blomsteräng till gagn både för småkryp och människor.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Insändare2022-05-24 11:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu närmar sig sommaren, en härlig och skön årstid med buskar och träd som står i blom samt alla de färggranna blommorna som finns i våra trädgårdar och i det vilda. Allt detta är en fröjd att se – och finns det något härligare än att stå en solig och varm sommardag mitt bland blommande sommarblommor och se fjärilar, bin och humlor surra omkring och dra sitt strå till stacken genom pollinering?

En blomsterrabatt eller en sommaräng fylld av olika mixturer av färger är en oas för småkryp som maskar och skalbaggar samt pollinerare som fjärilar, humlor och bin, ja, alla småkryp och organismer som är så viktiga i hela vårt ekosystem. Genom att få fram en mångfald av blommor i varierande färger, lukt och storlek förenar vi nöje med nytta som insekterna gör genom sin pollinering.

På en del ställen i Vimmerby finns det grönområden som lätt skulle kunna göras om till en sommaräng, fylld av olika blommor och då tänker vi främst på Blåsekulle som ligger vid vattentornet, i närheten av folkhögskolan. Denna gräsmatta skulle vara lämplig att så blommor på, en blomsteräng som drar till sig olika insekter som är så viktiga för både oss och vårt ekosystem. Dessutom är det ju glädjande för alla att kunna åtnjuta denna sköna blomsterprakt. 

Vimmerby kommun befinner sig i en byggboom av nybyggande, vilket är jättebra, men grönområden måste bevaras och vad är då inte bättre än att odla blommor till en myllrande sommaräng? När vi fick tanken och såg framför oss en mixtur av olika blommor lämnade vi in en motion till kommunfullmäktige och att kommunen även ska se över andra platser i kommunen där det är lämpligt att anlägga blomsterängar på olika grönområden.

Nu är det bara att vänta på att kommunfullmäktige säger sitt och vem vet, inom en inte för avlägsen framtid kanske vi får se Blåsekulle stå i full blom.