Vad är det egentligen Putin vill ha?

Insändare 7 mars 2022 14:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationella brottsmålsdomstolen i Haag ska granska Rysslands anfall på Ukraina. Lavrov säger i FN att han ville skydda ryska medborgare i Ukraina mot nazister. Då lämnade flera delegater salen.

Den berättelsen håller inte. Medborgare kan få skydd i sitt hemland. Om du hamnar i knipa i annat land kan du vända dig till ambassad eller konsulat. Rysslands krig mot Ukraina har mötts av fördömanden och sanktioner. Men också med hjälpinsatser och bistånd. 

Putin har svarat på sanktionerna med hot om atomvapen. Det ryska samhället har monterats ner. Presidenten styr polis, åklagare och domare. När den förgiftade Navaljny låg medvetslös i Tyskland dömdes han till fängelse. För brottet att inte ha anmält sig hos polisen i Moskva.  

I krig finns inga vinnare. Resultatet är död och elände. Putin har tagit halvön Krim utan att förstöra den. Han utropar delar i östra Ukraina till egna stater. 

Frågan är vad Putin ska göra om eller när han krossat Ukraina och förstört landet. Vad är det han vill ha? En ockupation av hela landet skulle kräva en marionettregering och binda ryska trupper i landet. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa