Gör som Helsingfors: Klimatstoppa kött och komjölk

"Alla kommuner i Småland bör bums göra som Helsingfors och förbjuda kött på sina egna tillställningar", tycker insändarskribenten.

Småländska kommuner bör göra som Helsingfors och slopa köttet på egna evenemang, menar författaren till insändaren.

Småländska kommuner bör göra som Helsingfors och slopa köttet på egna evenemang, menar författaren till insändaren.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Insändare2021-11-06 06:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimattoppmötet i Glasgow har börjat och vår framtid hänger på att världens ledare kommer överens om kraftfulla åtgärder för att snabbt stoppa växthusgasutsläppen. Nu krävs konkreta beslut på alla politiska nivåer om en klimatkollaps ska kunna undvikas.

Djurhållningen är en nyckelfaktor eftersom den globalt står för 14,5 procent av växthusgaserna, enligt FN. Mat-klimat-listan från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar att nötkött orsakar ungefär 40 gånger mer växthusgaser än bönor.

Helsingfors tillkännagav i veckan att kött från och med årsskiftet inte kommer att serveras vid stadens tillställningar – och att havremjölk ersätter komjölk till kaffet. Syftet är att bromsa växthusgasutsläppen.

Politikerna måste sluta prata och börja agera. Att stoppa servering av klimatskadliga animalier är en mycket lågt hängande frukt som bara väntar på att plockas.