Gratis Àr inte alltid gott

Vad Àr nyttan med gratis bussÄkande för unga? undrar skribenten.

Vad Àr nyttan med gratis bussÄkande för unga? undrar skribenten.

Foto: Ilkka Ranta

InsÀndare2018-08-14 15:38
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I miljöpartiets vÀrld sÄ löser man tydligen allt genom att antingen göra nÄgot gratis eller hitta pÄ nya skatter.

Nyligen gick Caroline Axelsson (MP) ut med att de vill införa obegrÀnsade resor för barn och unga i lÀnet. Det Àr nog riktigt att det kanske inte kommer att kosta sÀrskilt mycket mer för sjÀlva kollektivtrafiken, men vari ligger den egentliga nyttan?

Den kollektivtrafik vi har i kommunen idag fungerar som matartrafik till centralorten, dit alla högstadiebarn redan tar sig med sina skolkort. PÄ landsbygden finns inga andra bussar Àn de som utgör skolskjutsen.

Vill miljöpartiet att vi ska fĂ„ fler barn mellan 7 och 12 Ă„r som söker sig in till Vimmerby för att bara ”hĂ€nga”? PĂ„ vilket sĂ€tt bidrar det till samhĂ€llsutvecklingen? Hur hjĂ€lper det dom att vĂ€xa upp till ansvarstagande vuxna som kĂ€nner till att ingenting Ă€r gratis. Antingen betalar vi var och en för sig eller sĂ„ betalar vi via skattsedeln. Men gratis blir det aldrig.

Men den största faran ligger ÀndÄ i att den grupp barn vars förÀldrar brister i sitt förÀldraskap fÄr Ànnu större möjligheter att planlöst driva runt inte bara i den egna hemorten utan i hela lÀnet. I mina ögon innebÀr det ökade risker för att vi fÄr fler ungdomar som hamnar snett.

Hellre fria resor för pensionÀrer, men vad det gÀller barn sÄ mÄste det ÀndÄ fÄ vara varje förÀlders val om deras barn ska kunna Äka omkring okontrollerat i lÀnet eller ej.