Greta Thunberg – vår tids Sara Lidman

Greta Thunbergs engagemang för tankarna till Sara Lindman, tycker insändarskribenten.

Greta Thunberg och Sara Lidman, tvillingsjälar tycker insändarskribenten, som är tacksam över SVT:s program om Sara Lidman.

Greta Thunberg och Sara Lidman, tvillingsjälar tycker insändarskribenten, som är tacksam över SVT:s program om Sara Lidman.

Foto: Tim Aro/Claudio Bresciani, TT

Insändare2024-01-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack SVT2 för ett utmärkt program om Sara Lidman. Hon var författare, miljöaktivist samt fredsaktivist. Mina tankar gick direkt till hennes tvillingsjäl, Greta Thunberg!

Sara hade ett starkt engagemang mot Vietnamkriget, Irakkriget, skövling av våra skogar, mot övergrepp överhuvudtaget. Hon var en sann och orädd humanist, solidarisk med de utsatta och hon värnade om vår miljö. I likhet med vår Greta som inte bara begränsar sig till vårt största hot, klimathotet. Hon vågar och orkar ha empati även för Gaza när Israel utsätter Gaza för ett folkmord. 

Dessutom ska nu USA "hjälpa" Israel med ännu mer vapen att utplåna Gaza med eftersom Israel befinner sig i "akut kris". Till skillnad från vår egen svaga regering, som helt saknar ryggrad och moralisk kompass och enbart uppvisar likgiltighet, skrämmande!

Greta har modet att stå upp för sina värderingar trots orättfärdiga och bisarra anklagelser mot henne, hon är stark. Vi ska vara väldigt stolta över att vi har Greta, en ung människa som även har blivit nominerad till Nobels fredspris.

Hade Sara levt idag hade hon gått jämsides med Greta och protesterat mot allt elände som vi människor ägnar oss åt. Men än en gång, tack för den fina filmen om Sara, den berörde mycket, den ingav hopp! Trots allt mörker får vi hoppas att vi någon gång kan önska och tro att vi får ett gott nytt år.