Gängkriminaliteten tar över 

Det har gått för långt när de kriminella gängen tar över och samhället har inte tagit tag i problemen i tid, menar en elev på Hultsfreds gymnasium, som också tycker att det finns saker att jobba med lokalt.

Kriminella nätverk, droger, hot och mord. Sverige har inte tagit tag i problemen i tid, menar insändarskribenten, som vill att alla ska kunna känna trygghet.

Kriminella nätverk, droger, hot och mord. Sverige har inte tagit tag i problemen i tid, menar insändarskribenten, som vill att alla ska kunna känna trygghet.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Insändare2024-01-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker och känner att nu har det gått för långt och att Sverige måste ta tag i det här ASAP. Det är sjukt hur vi kan ha låtit det gå så långt att folk inte ens vågar gå till skolan eller utanför dörren, att det ska behöva gå så långt innan Sverige fattar vad som är fel – och sedan att det tar så långt tid för Sverige att lösa det.  

Jag hoppas att alla som har förlorat någon klarar av att gå vidare och får den hjälp ni behöver att. Det är sjukt svårt att hantera en sådan nyhet. Jag själv kan relatera, då en av mina närmsta släktingar gick bort, på grund av droger som blandades med diabetes.  

När kriminaliteten ökar så växer rädsla, oro, känslan att man inte känner sig trygg. Tryggheten minskar, tryggheten man hade i skolan samt att kunna gå ut, eftersom det är såna hemska saker som händer.   

Saker som kan hända kan vara allt möjligt, men ofta handlar det om att ta droger och att göra så att andra inte känner sig trygga genom att hota och till och med döda. Det kan vara vanligt med mord när det handlar om gängkrig. Att ett nätverk bråkar med det andra om revir och makt, alla nätverk vill alltid ha så mycket som möjligt. Detta leder till att det aldrig tar slut, att det går så långt som att det är gängen som bestämmer i området.   

Något jag tycker är sorgligt är att många som är med i detta är invandrare och viss kriminalitet har ökat sedan vi tog in för många för Sveriges bästa. Vi hade liksom inte ens bostäder till alla och då blir det inte bra för någon. Jag säger inte att folk från Sverige inte är involverade, för det är de, men många har sin nationalitet någon annanstans. 

Vad som gör det ännu sämre är att vi tog in dem i Sverige och försöker ge dem en chans, men så sumpar de den, för jag vet att de kan göra vårt land bra ifall de vill – men ibland känns det inte som att de försöker alls. 

Den skola jag går på, Hultsfred gymnasium, är en ganska bra skola – men skulle kunna förbättras. När jag går här så känns det som att det är folk som är rädda för dem som “äger skolan”. Under alla år jag har gått i skolan så har det alltid varit de som inte har svensk nationalitet som är de som tror att de äger skolan. För andra kanske det inte är så, men för mig har det alltid varit så.   

Jag hoppas samhället gör något åt detta, så man slipper vara rädd, att vi slipper höra dessa hemska nyheter och att folk ska våga gå ut och ha kul och inte behöver vara rädda i skolan.   

Jag förstår att alla inte tänker som jag, men jag tycker att det är viktigt att sprida sin åsikt.