Halvera momsen på växtbaserad mat

"En momssänkning på vegetabilier kan lindra matprischocken, förbättra folkhälsan och pressa ner växthusgasutsläppen", menar insändarskribenten.
"En momssänkning på vegetabilier kan lindra matprischocken, förbättra folkhälsan och pressa ner växthusgasutsläppen", menar insändarskribenten.

Motverka matprischocken – med minskad moms på växtbaserat, föreslår insändarskribenten.

Insändare 2 mars 2022 07:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Matpriserna ökar i Sverige och väntas fortsätta göra det på grund av extrema kostnadsökningar för svenska matproducenter. Det slår enormt hårt mot de som tjänar allra minst. En momssänkning på vegetabilier kan lindra matprischocken, förbättra folkhälsan och pressa ner växthusgasutsläppen.

Grunden för hälsosamma matvanor är att låta fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt ta plats på tallriken varje dag. Det minskar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och fetma, enligt Cancerfonden. Dessutom visar RISE Klimatdatabas att vegetabilier är klimatsmarta jämfört med animalier. Exempelvis är baljväxter drygt 50 gånger klimatsmartare än svenskt nötkött.

Prisökningen på livsmedel är ett allvarligt samhällshot. Alla ska ha råd att äta nyttig och klimatsmart mat. En halvering av momsen på växtbaserade livsmedel från 12 till 6 procent skulle göra stor skillnad för många svenskar som lever med små ekonomiska marginaler. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa