Har inte hänt ett dugg med bibliotekets öppettider

Att besöka Vimmerby bibliotek är fortfarande en utmaning, på grund av öppettiderna, skriver insändarskribenten.

Vad har hänt med öppettiderna på Vimmerby bibliotek? Inte ett dugg, menar insändarskribenten, som tycker att biblioteket är "alltjämt lika otillgängligt för den som inte är dagledig eller arbetar udda tider alternativt centralt i Vimmerby och kan utföra sina boklån under lunchrasten".

Vad har hänt med öppettiderna på Vimmerby bibliotek? Inte ett dugg, menar insändarskribenten, som tycker att biblioteket är "alltjämt lika otillgängligt för den som inte är dagledig eller arbetar udda tider alternativt centralt i Vimmerby och kan utföra sina boklån under lunchrasten".

Foto: Johannes Widergren

Insändare2022-08-29 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Bara daglediga som hinner låna böcker."

Jag lånar rubriken rakt av från den insändare som Ingrid Andersson skrev i Vimmerby Tidning i november förra året om bibliotekets öppettider. Vad har då hänt med öppettiderna sedan dess? Absolut ingenting. Biblioteket är alltjämt lika otillgängligt för den som inte är dagledig eller arbetar udda tider alternativt centralt i Vimmerby och kan utföra sina boklån under lunchrasten.

En dryg månad innan den insändaren skrevs hade jag själv varit i kontakt med biblioteket gällande de mycket begränsade öppettiderna och ombads då av bibliotekschef Thomas C Eriksson ha förståelse då jag ”säkert kände till den ansträngda personalsituationen” och han hänvisade även till omorganisationen. Den första förklaringen var minst sagt ett hån. Anledningen till att jag känner till att personalläget är svårt är för att jag själv arbetade där – tills jag lasades ut! Det fanns nämligen inga fler tjänster, biblioteket hade för många anställda och det skulle man nu åtgärda och inga nya fick fastanställas.

Häromdagen kom det ut ännu en platsannons om en tidsbegränsad tjänst på biblioteket. För alltjämt är det vikarier som ska hålla öppet. Jag har sett det med egna ögon, om bibliotekarier bemannar lånedisken så gör de det sällan när jag är där. Det är istället vikarierna som möjliggör öppethållande. Öppettider som för övrigt är åtta timmar färre i veckan än när jag arbetade där.

Besöka biblioteket är också något jag gjort mycket. Liksom många andra valde jag att påbörja distansstudier under pandemin. Kurserna är långa och jag hinner ofta maxa antalet omlån jag kan göra via hemsidan och måste då ta mig till biblioteket för att lämna tillbaka boken och sedan låna den på nytt. Något som ibland blir en utmaning med tanke på de begränsade öppettiderna. Hinna åka dit med barnen är helt uteslutet. Vi bor inte centralt i Vimmerby så att åka dit efter skolan blir på tok för stressigt och lördagsöppet lovas endast en gång i månaden (finns inga datum publicerade för hösten). 

Under ombyggnationen fanns möjligheten att komma in på obemannad tid på morgonen, men den försvann igen när kontaktcenter öppnade då de flesta besökarna tydligen bara läste tidningen och dessa finns nu återigen utanför biblioteket. Surt för oss som behövde den tiden.

Om två veckor väljer vi de politiker som ska styra Vimmerby de kommande fyra åren. Vilka står på kulturens sida och prioriterar frågor som ett tillgängligt biblioteket?