Hundrastgård i Vimmerby – en onödig investering

Förslaget att bygga hundrastgård i Vimmerby är både onödigt och kostsamt, tycker insändarskribenten – som hellre skulle se en rejäl lekpark för barn.

Det finns gott om ytor att rasta hundar i och omkring Vimmerby, och när ekonomin är skral bör kommunen lägga pengarna på annat än en hundrastgård, menar insändarskribenten.

Det finns gott om ytor att rasta hundar i och omkring Vimmerby, och när ekonomin är skral bör kommunen lägga pengarna på annat än en hundrastgård, menar insändarskribenten.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2021-05-21 11:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt ett förslag jag läste i Vimmerby Tidning häromdagen angående en inhägnad hundrastgård centralt placerad i Vimmerby tätort tänkte jag uttrycka lite tankar. 

Inget är väl egentligen bättre än när invånare kommer med förslag likt dessa. Utan dessa stannar utvecklingen. Dock var min första tanke: vad ska det vara bra för, och likt Anton Svensson i Katthult uttryckte det: "Vem ska betale det?"

En hundrastgård har varit på tal innan, uppe på gamla Vimarvallen. Hur det ligger till med den vet jag ej. Men att planera och bygga en plats centralt kan jag tycka vara onödigt, och kostsamt, i en liten kommun som Vimmerby som ändå har svårt att få slantarna att räcka till. 

Jag må vara motsträvig, men kommer denna gård, om den blir verklighet, att användas? Nyhetens behag såklart, men sedan? Inte alla hundar går ihop, så det skulle likväl kunna bli bekymmer då olika "ekipage" kommer dit, för att motionera och socialisera. Staden med dess omgivning är så pass lugn och det finns så gott om yta att det går att göra detta utan hundrastgård, om ej med lösa hundar. Men natur, gator, parker och liknande finns det gott om i och runt Vimmerby – därför ser jag en sådan gård som en onödig investering.

Lägg hellre mer tid och pengar på en rejäl lekpark för barn, likt stadsparken i Västervik exempelvis. Uppmuntra än mer till spontanidrott, som där nedanför folkhögskolan med skateramp och hockeyrink. Hundägare har all möjlighet att ta med sina djur i koppel, och vid väl valda tillfällen och platser även kunna släppa dem lösa. 

En liten reflektion från en kommuninvånare utan husdjur.