Eftersom regeringen dragit in på de kommunala stöden är många kommuner tvungna att spara i verksamheterna. I Vimmerby kommun särskilt skolan och den sociala verksamheten.
I Vimmerby kommuns socialförvaltning plockades några möjliga sparförslag fram: ta bort aktivitetssamordnarna, ändringar i hemtjänstorganisationen samt indragning av tjänsten som anhörigkonsulent. Det första förslaget, att ta bort aktivitetssamordnarna är – som väl är – inte längre aktuellt. Däremot går socialförvaltningen vidare med att dra in tjänsten som anhörigkonsulent.
Jag vill gärna veta hur man har tänkt, i ett läge där kommunen ej kan erbjuda plats på boende. Senaste uppgiften är att 15-20 dementa personer väntar på plats.
I dessa fall gör anhöriga ett otroligt arbete, vilket kommunen är väl medveten om. Kommunen skulle inte klara sin uppgift utan dessa fantastiska människor. Att i detta fall dra in tjänsten som anhörigkonsulent är för mig en gåta.
Anhörigkonsulenten är en livlina för människor som hamnat i en svår livssituation, som i de flesta fall är en mer eller mindre omöjlig uppgift för den som inte har någon erfarenhet av detta. Många av oss kommuninvånare kommer någon gång i livet att hamna i denna situation.
Vi har nu också fått besked om att äldreboendet i Nybble skjuts upp och då förvärras ju situationen ytterligare.
Negativa konsekvenser på kort och lång sikt:
- Det är svårt att ge stöd till anhöriga för deras egen del när det inte finns en funktion att hänvisa till eller som har tid och kunskap för detta.
- Svårt att tillämpa socialtjänstlagen (5 kapitlet paragraf 4 och 10).
- Ökad risk för att anhörigas egen hälsa ska försämras.
- Det är svårt att ge stöd till anhöriga som inte själva, eller deras närstående, omfattas av insatser från kommunens vård och omsorg.
- Ökad risk för våld i nära relationer.
- Ökad risk för suicid.
- Ökade kostnader för hälso- och sjukvård samt att behovet av insatser kommer tidigare för den enskilde.
- Ökad risk att anhöriga blir otrygga när en samlad funktion för eget stöd saknas.
- Fler anhöriga kommer att undvika att ta kontakt, då de är i beroendeställning. Idag är anhörigkonsulenten neutral och det förs inte någon dokumentation.
- Den tidiga förebyggande intentionen gentemot anhöriga är svår att uppnå.
- Samverkan mellan kommunen och berörda föreningar inom Seniorkraft skulle försämras avsevärt, likaså mellan olika föreningar. Ett gott incitament för samarbete i det fortsatta arbetet med förebyggande och hälsofrämjande insatser för seniorer försvinner.