I dagens läge behövs en kyrka mer än någonsin

Vi flyttade till Storebro samma år som kyrkan restes och kom tidigt i kontakt med flera personer som på många sätt medverkade till att samhället fick en egen kyrka. Det kändes välkomnande att industrisamhället nu också fått en samlingspunkt för att mötas i kyrkliga sammanhang.

"Att inte underhålla en kyrka som etablerat sig på en ort är inte försvarligt. När människor från krigshärjade länder kommer till vårt samhälle behövs verkligen en kyrka", tycker Allan Karlsson, som menar att Storebro kyrka fyller ett stort behov i orostider.

"Att inte underhålla en kyrka som etablerat sig på en ort är inte försvarligt. När människor från krigshärjade länder kommer till vårt samhälle behövs verkligen en kyrka", tycker Allan Karlsson, som menar att Storebro kyrka fyller ett stort behov i orostider.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv

Insändare2022-03-21 05:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tanken att bygga en kyrka framfördes första gången 1946 av dåvarande kyrkoherden Anders André i Vimmerby. Disponenten vid Örnmaskiner Ivar Gustavsson, tillsammans med många andra betydelsefulla personer, mötte kyrkoherdens förslag med stor entusiasm. Ivar Gustavsson skänkte 1957 tomtmarken till kyrkan och kommande kyrkoherdar i Vimmerby församling arbetade flitigt med att förverkliga kyrkbygget. Det tillsattes en småkyrkokommitté. Kontanta medel, lotterier och gåvor av olika slag för utsmyckning förstärkte möjligheten att öppna en ny kyrka. 

1969 var allt klart med projektering och planering av bygget och byggnaden restes på två dagar. En vecka senare kom klockstapeln på plats. Tack vare mångas gemensamma dagsverken och ideella insatser, gåvor också från många utanför samhället, kunde biskop Ragnar Askmark inviga kyrkan den 3 maj 1969. Ett historiskt sammanträde såväl av biskopen i Linköpings stift som av rikspressen och många utifrån andra kyrkor och Storebrobor, som starkt bidragit till kyrkans tillkomst.

Storebros egen hantverkskonstnär, rektor Axel Nilsson, tillverkade bland annat kyrkans altare, altarkrucifix, dopfunt, processionskors, kollektskål och ljuskronor som gett kyrkans inredning dess unika prägel. Kyrkobygget höll sig väl inom den ekonomiska ramen på 600 000 kronor, som kyrkofullmäktige bestämt – totalt 533 187 kronor. 1976 gjordes en tillbyggnad av församlingshemmet och efter 20 års användning gjordes en stor renovering av kyrkan med bland annat ett eklamellgolv, bekostat av Storebro bruk.

Många flyktingar som kom till Storebro tidigare under den stora flyktingvågen 2015, möttes på måndagar av frivilliga lärare, som undervisade i svenska och svarade för försäljning av skänkta gåvor, som såldes till ett lågt pris till de behövande. Europa står nu inför en ny flyktingvåg, som vi inte beskådat sen andra världskriget. Storebro samhälle har lediga lägenheter i centrum, som kommer att erbjudas några av de utsatta från Ukraina. Kyrkan kan bli en mötes- och tillflyktsplats även denna gång. Då behövs verkligen Storebro kyrka – inte bara för oss som bor i samhället, utan också för dessa människor med stort hjälpbehov.

I dessa tider talas det också om besparingar, som är angelägna ur ett krasst ekonomiskt perspektiv, men kyrkan måste kunna bevara de lokaler i Storebro som redan finns men förbättra och eventuellt bygga till.  I dagens läge behövs en kyrka mer än någonsin, när människor som flytt från sina nära och kära samt sina sönderbombade hem i ett land som oförskyllt drabbats av ett grymt krig kommer till vårt samhälle.

En lösning för att få ner kostnaden för utgifter som ökat och kan bli ännu större, beroende på hur kriget utvecklar sig, är att göra Storebro kyrka till en sommarkyrka. Kyrkan stängs under en vinterperiod, förslagsvis efter Allhelgonahelgen till påsken. Gudstjänster och andra förrättningar under vinterperioden förläggs till församlingshemmet, där gradtalet på elementen anpassas mer för en normal vistelsetemperatur. Underhållet av kyrkan har varit bristfällig. Använd de tilldelade medlen för fastigheten till att göra de underhåll och förbättringar, som är absolut nödvändiga.

Kyrkan och församlingshemmet i Storebro behövs – och kommer att behövas – i en oviss framtid för de verksamheter som kyrkan är till för. Människors behov av gemenskap och möjlighet för bön och välsignelse behöver en kyrka och i dagens läge som samlingspunkt – och tillflyktsort – för de nödlidande från dagens hårt drabbade Ukraina. Att inte underhålla en kyrka som etablerat sig på en ort är inte försvarligt. När människor från krigshärjade länder kommer till vårt samhälle behövs verkligen en kyrka.