Id-märkning borde vara krav för katter

Sedan den 15 juni har Jordbruksverket infört nya regler som bland annat innebär att utekatter bör kastreras, vilket alltså bara är en rekommendation och inget krav.

I Jordbruksverkets ny regler står att utekatter bör kastreras.

I Jordbruksverkets ny regler står att utekatter bör kastreras.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Insändare2020-06-16 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många djurorganisationer jublar och tycker det här är jättebra medan vissa är mer skeptiska om detta verkligen hjälper att förhindra att utekatter förökar sig okontrollerat.

Själv tror jag att en del djurägare kommer att kastrera sin katt med de nya reglerna medan andra struntar i detta då det bara är en rekommendation, inte krav genom lag. 

Sedan kommer följdfrågan, hur och vem ska kontrollera att en katt är kastrerad eller inte? Det förefaller nästintill vara en omöjlig uppgift. 

Jag ställer mig mycket positiv till de kattägare som verkligen tar ansvar och låter kastrera sin katt. 

På köpet får du en lugn och harmonisk katt, du slipper att ha en katt som är borta flera dagar och som kommer hem efter att ha varit i slagsmål och en okastrerad katt kan ha ett par mil stort revir. 

Varför inte börja med krav att katten ska id-märkas och registreras istället? Låt oss tillsammans ta ansvar för våra familjemedlemmar genom att kastrera, chipmärka/öronmärka och registrera din katt hos Svenska kennelklubben, SKK och Svenska kattklubbars riksförbund, Sverak. 

På så vis bidrar du till att höja statusen på din katt och du har möjlighet att få tillbaka den om den råkar komma bort genom det unika chipnumret i nacken och/eller tatueringen i örat. Det kostar så lite men betyder så mycket.