Ifrågasättande av Vimarhems bostadskö

Insändarskribentens gamla mamma sitter i rullstol, men det räcker inte att få förtur till en mera lättillgänglig lägenhet. Behovsprövning verkar ändå inte Vimarhem gå efter, menar skribenten, som ifrågasätter hur bostadskön fungerar.

Insändare 23 juni 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min 85-åriga mor blev i september förra året rullstolsburen. Hon var tidigare mycket aktiv och hjälpte sina vänner med skjuts och vårdbesök. Hon kan ej längre ta sig ut på egen hand, då tröskel och fem trappsteg hindrar henne, men bor för övrigt i en fin lägenhet och har en fantastisk hyresvärd.

När man talar med Vimarhem finns ingen förtur, alla måste stå i kö sägs det och de följer turordningen. En sanning med modifikation. Nu hör till saken att jag jobbar en del hos äldre som bor både på Granen, Lönnen, Näktergalen, ja, överallt i Vimmerby kommun.  Flera av de jag känner, eller deras bekanta, har utan att stå i någon bostadskö fått lättillgängliga lägenheter. Min fråga till Vimarhem: måste man ha ett visst efternamn eller en släkting som arbetar hos er för att gå före i kön? För behovsprövning går ni ju inte efter i alla fall. Jag vet om personer på Granen som är med sin rullator på stan i stort sett varje dag. Jag missunnar dem absolut inte det – tvärtom – men någon kö till Granen behövdes inte. Men sitter man i rullstol så får man skylla sig själv, tydligen.

Mors önskan är att kunna ta sig ut själv, port och hissdörrar som öppnas genom att trycka på en knapp – vilket finns i flera av Vimarhems fastigheter som Lönnen, Näktergalen, Granen, kanske fler. Lägenheten mor har idag är det kö till, men hon behöver ju en lättillgänglig lägenhet för att komma därifrån. Eftersom jag själv bor 1,5 mil utanför Vimmerby kan jag inte alltid finnas tillhands. Dessutom har en av mors väninnor, som fått flera erbjudanden under dessa åtta månader, sagt till Vimarhem att hon vill ge sitt erbjudande till mor, men icke sa Nicke, "så kan man inte göra" får hon till svar. Angående lägenhet på Granen vet jag att omsättningen varit stor där. Den senaste person jag känner till, och jag känner inte till alla, ringde själv och beklagade sig och fick lägenhet på Granen helt nyligen. Personen ifråga har ej stått i någon kö, sitter inte i rullstol och kan gå själv. 

Men, som sagt, sitter man i rullstol då ska man tydligen inte ha möjlighet att ta sig ut själv.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa