Replik på debattartikeln Fiskepolitiken är en katastrof för det kustnära fisket
Situationen i Östersjön, som beskrivits, belyser i högsta grad den ekologiska och ekonomiska pressen på det lokala fisket; men det är viktigt att överväga en bredare, systemisk förändring mot hållbara metoder för matkonsumtion.
Nyligen genomförda studier, som de av Feedback Global, har visat att industrifisket och fiskodlingsindustrin har allvarliga effekter på globala ekosystem, inklusive frågor långt utanför den norra Östersjöregionen. De bidrar avsevärt till överfiske, bifångst, miljöförstöring och orättvis tillgång till mat, med odlad lax som kräver upp till fem pund vildfångad fisk för att gå upp bara ett kilo i kroppsvikt. Användningen av miljontals ton fisk från den globala södern för att mata odlad fisk i rikare länder förvärrar matosäkerheten och decimerar den marina biologiska mångfalden. Att gå bort från beroende av industrifiske till växtbaserad kost kan mildra dessa problem och stödja både miljömässig hållbarhet och djurskydd.
Dessutom att avstå fisk på tallriken kan även generella att skarvar och sälar slipper beskyllas ”ta fisken” ifrån yrkesfiskare och fiskätande människor… Situationen i Östersjön, som beskrivits, belyser i högsta grad den ekologiska och ekonomiska pressen på det lokala fisket; men det är viktigt att överväga en bredare, systemisk förändring mot hållbara metoder för matkonsumtion.
Nyligen genomförda studier, som de av Feedback Global, har visat att industrifisket och fiskodlingsindustrin har allvarliga effekter på globala ekosystem, inklusive frågor långt utanför den norra Östersjöregionen. De bidrar avsevärt till överfiske, bifångst, miljöförstöring och orättvis tillgång till mat, med odlad lax som kräver upp till fem pund vildfångad fisk för att gå upp bara ett kilo i kroppsvikt. Användningen av miljontals ton fisk från den globala södern för att mata odlad fisk i rikare länder förvärrar matosäkerheten och decimerar den marina biologiska mångfalden. Att gå bort från beroende av industrifiske till växtbaserad kost kan mildra dessa problem och stödja både miljömässig hållbarhet och djurskydd.
Dessutom att avstå fisk på tallriken kan även generella att skarvar och sälar slipper beskyllas ta fisken ifrån yrkesfiskare och fiskätande människor…