Belastningsregisterutdrag för Àldreomsorgspersonal

I övriga samhÀllet finns det mÄnga sammanhang dÀr du mÄste lÀmna utdrag ur registret. Det Àr hur enkelt som helst. Du begÀr ett utdrag ur sagda register och visar det vid rekryteringsprocessen. Sedan tar du hem det eller tittar pÄ nÀr papperstuggen strimlar det. Men vid rekrytering inom Àldreomsorgen saknas den politiska viljan, menar skribenten.

Att begÀra utdrag ur brottsregistret vid rekrytering av personal till Àldreomsorgen vore enkelt, tycker insÀndarskribenten.

Att begÀra utdrag ur brottsregistret vid rekrytering av personal till Àldreomsorgen vore enkelt, tycker insÀndarskribenten.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

InsÀndare2024-02-15 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Återremissen av SD Kindas motion om utdrag frĂ„n belastningsregistret, vid rekrytering inom Ă€ldreomsorgen, besvarades av Kinda kommunfullmĂ€ktige 22 januari. Vi kan konstatera att M, S, KD, MP och V alla anser att den personliga integriteten för den arbetssökande vĂ€ger tyngre Ă€n omsorgstagarnas personliga integritet. Vad motionen lutade sig mot var att ha frĂ„gat Östgötakommuner om man anvĂ€nde sig av registret, och googlat pĂ„ SKR:s hemsida. Det tog ett Ă„r och jag kunde ha gjort det pĂ„ tvĂ„ dagar. Men det var underlaget och det var ett skrattretande hafsverk.

HĂ€r besvarades inte en enda av de frĂ„gor som stĂ€lldes i debatten innan Ă„terremiss. I svaret skriver man om ”svĂ„ra avvĂ€gningar” och ”trubbigt verktyg” utan att ens ha besvĂ€rat sig med att undersöka de dĂ€r svĂ„ra avvĂ€gningarna. Bevisligen lyckas sex Östgötakommuner och kommunens egen bildningsnĂ€mnd klara det alldeles utmĂ€rkt? Men man orkade alltsĂ„ inte med att frĂ„ga hur de sex andra kommunerna eller ens den egna bildningsnĂ€mnden hanterar frĂ„gan. 

Man skriver att man följer SKR:s rekommendation. Vilket alltsÄ Àr en rekommendation som sex andra kommuner inte följer utan anvÀnder i stÀllet sunda förnuftet. SKR skriver dessutom att utdragen kan vara en komplettering. Majoriteten i Kinda ska vÀnta pÄ att det blir lagkrav inom Àldreomsorgen, inte bara nÀr det rör arbete med barn och unga, som nu. Det kan ta Äratal men Àr bara en i raden av lama ursÀkter.

Det handlar om politisk vilja. Som saknades för Ă€ldres trygghet och sĂ€kerhet. Verkar inte sĂ„ högt prioriterat för S, M, KD, MP eller V. DĂ€r Moderaternas stĂ€llningstagande Ă€r det mest sorgliga och förvĂ„nande. 

I övriga samhÀllet finns det mÄnga sammanhang dÀr du mÄste lÀmna utdrag ur registret. Det Àr hur enkelt som helst. Du begÀr ett utdrag ur sagda register och visar det vid rekryteringsprocessen. Sedan tar du hem det eller tittar pÄ nÀr papperstuggen strimlar det.

”MĂ€nniskor som begĂ„tt brott mĂ„ste fĂ„ en andra chans”. Ja, hĂ€r skulle det naturligtvis handla om grova brott och nĂ€r de begicks. Har du i nĂ€rtid begĂ„tt grova vĂ„ldsbrott, Ă„ldringsrĂ„n eller vĂ„ldtĂ€kter Ă€r det av intresse. Det blir en ”en falsk trygghet” fick vi ocksĂ„ höra som argument. Mycket i vĂ„rt samhĂ€lle kan nog för övrigt inge en falsk trygghet. Men dĂ„ har vi som kommun gjort det vi kan. Det hĂ€nder nĂ€mligen en hel del otrevliga saker i vĂ„rt land pĂ„ Ă€ldreboenden och i hemtjĂ€nst, som i flera fall kunnat förebyggas. Senast begicks vĂ„ldtĂ€kter av en hemtjĂ€nstpersonal mot brukare. NĂ€r man efterĂ„t kontrollerade hade denne 14 punkter i sitt belastningsregister. DĂ„ börjar det stora ansvarsutkrĂ€vandet. Politikerna skriar dĂ„ i kör ”Vi har varit naiva”, och tvĂ„r sina hĂ€nder.

Jag skĂ€ms över att den hĂ€r enkla handlingen inte kunde införas. I flera kommuner Ă€r det moderater som initierat frĂ„gan. I Kinda lĂ€gger sig Moderaterna platt för socialdemokrater och kristdemokrater. DĂ€r ser man vad man kan svĂ€lja för maktens skull. 

”Ren populism” enligt Conny Forsberg (S). Socialdemokraterna Ă€r mycket vĂ€l medvetna om mitt engagemang inom omrĂ„det bĂ„de förut i Regionen och i Kinda kommun. Vi fĂ„r fler och fler Ă€ldre som kommer att behöva kommunens hjĂ€lp pĂ„ olika sĂ€tt. Men inte ens denna enkla sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rd kunde Kindas majoritet införa för sina Ă€ldre medborgare.