Varför rekommenderas skräpmat på äldre dar?

"Fabriksfabricerad skräpmat" – nej, insändarskribenten är inte imponerad av de kostråd som lyftes fram i ett tv-inslag med fokus på maten äldre behöver mera av.

Insändare 5 januari 2022 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ser ett inslag på TV4, om mat på äldre dar och hur man ska undvika näringsbrist. Fokus protein. Det går inte att undvika att bli beklämd av att se och lyssna på detta svammel som framförs. Inte ett ord om kött, mer än att det var bra att äta pålägg. Alltså fabriksproducerad skräpmat. Inte ett ord om ägg – bland det mest nyttiga och enkla som går att uppbringa ur näringssynpunkt, och som det borde vara en självklarhet att servera på äldreboenden, för de som så önskar. Fet ost? Nähä. Vanligt smör – inte ett ord. För vi ska ju äta kemikalietillverkningsrestproduker i form av olika lättmargariner och annat växtbaserat skräp och sockrad fruktyoghurt full med kemikalier.

Sedan var det något som var väldigt viktigt: sås, mycket sås. Vad den skulle bestå av framgick inte, mer än att den kanske borde innehålla lite kvarg. Fisk, framförallt sardin, makrill, lax – inte ett ord. Men jag förstår detta resonemang så väl. Det är bara att läsa matsedeln för äldreboenden. Jag ska ta ett exempel. Till kvällsmat finns valet risgrynsgröt. Måste väl vara bland det mest olämpliga man kan äta sent? Innehåller i stort sett ingenting av värde, mest snabba kolhydrater. Däremot, liksom vid allt intag av all kolhydrat, höjs blodsockret vilket får till följd att kroppens stresshormon ökar, vilket i sin tur gör att njurarna börjar producera urin och ge ökad urinmängd till natten. Och det känns lite onödigt. För de flesta äldre räcker det nog som det är.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa