Inga svar om vad stängningen av Stångågården inneburit

Öppet brev till samhällsbyggnadsnämnden Kinda kommun.

Vad har egentligen stängningen av Stångågårdens kök inneburit ekonomiskt? Klent med svar, på det efterlängtade mötet med politiker och tjänstemän, tycker insändarskribenten.

Vad har egentligen stängningen av Stångågårdens kök inneburit ekonomiskt? Klent med svar, på det efterlängtade mötet med politiker och tjänstemän, tycker insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2022-03-31 06:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först vill jag säga: det är en god egenskap att vilja hushålla med våra skattepengar, men eftersom det är vi skattebetalare som är era arbetsgivare borde vi också ha ett ord med i laget. Det kan finnas mer än en lösning! När man efter stängningen av Stångågårdens kök fått, om inte 100 procent så näst intill, av en kommundels invånare mot sig med ett pyrande missnöje som följd, är det mycket anmärkningsvärt att ledningen inte förstår att det är dags att tänka om.

Vi i pensionärsföreningarna i Kinda och Horngruppen kräver och kommer fortsättningsvis kräva återöppnande av Stångågårdens kök, så att man kan få en balans i hur resurserna fördelas och därmed fungerande samhällsfunktioner för medborgarna. Under en lång tid har Horngruppen och Kindas pensionärsföreningar krävt att få en redovisning av vad ovanstående "besparingsåtgärd" inneburit ekonomiskt. Detta har skett vid ett flertal tillfällen både muntligen och skriftligt, dock utan resultat. Men, äntligen, den 14 mars skulle ett möte med politiker och tjänstemän hållas med syfte att redovisa efterfrågade uppgifter. 

Efter detta: förvåning, besvikelse och känsla av beslutsfattarnas nonchalans. Siffrorna som ”redovisades”, orden som sades vara samma ord som sades i kyrkan 2019. Det ögonblick då en hel kommundel inte trodde sina öron, kände sig chockade och totalt överkörda. Har man i samhällsbyggnadsnämnden glömt det?

En ekonomisk redovisning presenterad i form av ”pengapåsar”, och som inte kan delas upp i sina bestånddelar, visar enbart på ett bristfälligt redovisningssystem. När man dessutom måste utnyttja en tjänst som betalas från ett annat konto och tror att det då inte inneburit någon kostnad är det allvarligt.

Varje seriös firma som gör en beräknad besparing, kontrollerar efter en tid utfallet. Den firman som av redovisningstekniska skäl inte kan det, har dålig kontroll över sin ekonomi. Gäller inte dessa enkla regler Kinda kommun?

Transporterna av maten är en onödig hantering, som försämrar matens kvalité och om själva återuppvärmningen av maten inte fungerar blir slutresultatet än mer otillfredsställande.

På mötet ställdes också frågan hur vi nu skulle kunna se framåt. Vilka förbättringar kan det göras för att de som beställer maten från ”Kosten” ska var nöjda. Det krassa svaret blev, inte i ord men i kroppspråk och brist på kommentarer: INGET!  Det ni ”sa” var: "ni får gilla läget och ha det som det är!" Socialdepartementets satsning på äldreomsorgen 2022, verkade inte heller engagera eller väcka tanken att återöppna köket i Horn.

Vi som engagerar oss i den här frågan gör det inte för att det roar oss, utan för att vi är övertygade att det går och att det ska göras optimalt för den som inte själv klarar sin mathållning. Det är också vår övertygelse att ni beslutsfattare utan prestigetänkande är skyldiga att göra det bästa för Kindas invånare!