Ingen ska få påhopp för sitt vaccinval

Ska man vaccinera sig mot covid-19 eller inte? Ja, det är upp till den enskilde att avgöra, men ingen ska behöva utstå utskällningar eller okvädningsord oavsett vad man bestämmer sig för.

Att kunna umgås mer med nära och kära är en av anledningarna till att ta vaccin mot covid-19, men insändarskribenterna tycker att man oavsett beslut ska slippa påhopp.

Att kunna umgås mer med nära och kära är en av anledningarna till att ta vaccin mot covid-19, men insändarskribenterna tycker att man oavsett beslut ska slippa påhopp.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2021-09-07 18:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi lagt sommaren bakom oss, en period med minskad smittspridning till glädje för oss alla. Hur det blir med smittspridningen nu när hösten står för dörren vet ingen, men det finns orostecken att smittan tyvärr börjar öka igen. 

En del är rädda för att ta vaccinet. Andra är positivt inställda och lyssnar och läser FHM:s rekommendationer och råd, tar vaccinet för att förhindra fortsatt smittspridning, för att inte riskera bli allvarligt sjuka, för att kunna träffa sina nära och kära lite mer än vad man kunde som ovaccinerade – och många vill ta vaccinet för att återigen kunna börja resa och få ett digitalt respass. 

Vad man än beslutar sig för ska ingen få påhopp om hur man gör. Vi har valt att vaccinera oss för att kunna resa och träffa släkt och vänner lite mer fritt. 

Vi alla är trötta på restriktioner som att hålla avstånd, använda munskydd och tvätta händerna men smittan är inte över, hur gärna vi än vill. Trots alla förmaningar och rekommendationer om att hålla avstånd till varandra, verkar en del totalt strunta i det, det har vi sett flera exempel på. Många gånger står folk i klungor, i och utanför butiker. Däremot hålls avstånd vid markeringarna vid kassorna och så har det varit sedan pandemin började. 

Smittan är inte över, men ska vi kunna besegra det här viruset krävs det att vi alla hjälps åt. Om alla tillsammans följer FHM:s rekommendationer och råd kan vi snart lägga denna smittoperiod bakom oss och leva normalt igen. Men till dess, håll i, håll ut, håll avstånd.

Läs mer om