Jakobsson: "Gå i koppel ger inte rätta motionen"

Svar på Tomas Rydéns insändare "Hundrastgård – en onödig investering".

Anneli Jakobsson framhåller att en hundrastgård behövs för Vimmerbys fyrbenta invånare.

Anneli Jakobsson framhåller att en hundrastgård behövs för Vimmerbys fyrbenta invånare.

Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Insändare2021-05-25 09:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har läst din insändare och du tycker att bygga en hundrastgård i Vimmerby vore både kostsamt och onödigt då Vimmerby är en så pass liten kommun. Där går nog åsikterna isär, i alla fall om man frågar de hundägare som förespråkar en sådan. Svalöv kommun invigde sin första hundrastgård i juni 2020, så storleken på kommunen har ingen betydelse. En hundrastgård är som en mötesplats där människor kan träffas, släppa sina fyrbenta vänner en stund för lek och bus, samtidigt som matte och/eller husse får en social gemenskap. 

Visst har vi gott om grönområden i Vimmerby, men man kanske inte kan eller får släppa sin hund då hunden kan vara rymningsbenägen. Risken är att hunden smiter och kan bli påkörd, eller att man möter någon som är rädd för hundar, och det ska och får absolut inte inträffa. Dessutom är det förbjudet vissa tider på året att låta hunden vara lös, även våra lokala ordningsföreskrifter har regler mot okopplade hundar och katter. 

Att gå i koppel på varenda promenad ger inte heller den rätta motionen och stimulansen som hundar behöver. Att då efter promenaden när hunden gjort sina behov kunna slinka in för att rusa runt, hoppas, skutta och leka av sig, kanske med nyfunna vänner till matte och husse som har hundar som gemensamt intresse, ja då är dagen fulländad. Vidare är det ju hundägaren som måste ta sitt ansvar om hunden inte går ihop med andra hundar. 

En medborgare sa till mig att "kan kommunen hjälpa till med en hundrastgård så känner jag att jag fått lite valuta för skattepengarna". Du skriver också att det vore bättre att satsa på en lekpark som den i Västervik. Toppen tycker jag också, men vad jag vet så pågår det en lekparksstrategi i kommunen där de ser över de befintliga lekplatserna som finns. Och varför inte lämna in ett medborgarförslag på en sådan lekpark du tror skulle vara till glädje för föräldrar och barn? Vem vet, kanske ditt förslag blir verklighet.