Signaturen "Höj bensinpriset" är ute och cyklar

Att folk skjutsar 17-åringar till träningen eller har svårt att samåka till jobbet har sina orsaker, tror insändarskribenten, som dock har svårt att förstå att man kan dra slutsatsen att bensinen är för billig.
Att folk skjutsar 17-åringar till träningen eller har svårt att samåka till jobbet har sina orsaker, tror insändarskribenten, som dock har svårt att förstå att man kan dra slutsatsen att bensinen är för billig.

Svar till signatur "Höj bensinpriset".

Insändare 20 april 2022 12:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förstår inte riktigt vad du menar med din insändare "Bensinen är för billig – jo, faktiskt", där du skriver att bränslepriset är alldeles för lågt och borde höjas. Som vi alla vet chockhöjdes diesel- och bensinpriset vid nyår och har därefter stadigt gått upp – med undantag för några få gånger då det sjönk något, men fortfarande är det alldeles för högt. 

Du verkar uppretad över att 17-åringar får skjuts till träningen. Men hur vet du var ungdomen bor? Bor man som exempel i en av våra orter som Locknevi, Frödinge, Tuna, Rumskulla, Gullringen, Storebro, Pelarne eller Södra Vi och ska till träningen i Vimmerby och det inga bussar går dit eller hem, vad ska då ungdomen göra? Avstå helt från träningen – eller be mamma eller pappa köra? Jag tycker det sistnämnda, eftersom det är så otroligt viktigt att våra ungdomar har en aktivitet. Och detta har inte att göra med att föräldrarna tycker att bränslepriset är så lågt så de har råd att köra dit utan det troliga är att man får dra in på annat istället. 

Du skriver också i din insändare att människor inte orkar samåka till arbetet, att det är ett omak att hämta upp folk och att inte spontant kunna åka förbi affären efter jobbet, utan då betalar man hellre för bensin/diesel för att man är bekväm, men även här tror jag du är lite ute och cyklar. Jag är övertygad om att många samåker om tillfälle ges – men det kanske inte passar in, eftersom många arbetar olika. Det är inte så lätt att kunna samåka om man arbetar skift och har olika tider. 

Matpriser och bränslepriser höjs gång på gång. Inflationen har ökat rekordmycket. Den har inte varit så här hög på 30 år, köpkraften har också försämrats. Tyvärr har dessa ökade bränslepriser gjort att leveranskostnader till butiker blivit betydligt mycket dyrare, som man tar ut på oss konsumenter. Idag kostar ett kilo tomater nästan 60 kr, innan nyår omkring 25 kr/kg på extrapris, 450 gram kaffe kostar nu cirka 60 kr mot tidigare 25-30 kr. Så utifrån alla prishöjningar som skett kan jag tänka mig att vårdnadshavarna avstår något annat som inte är nödvändigt, då de prioriterar att deras söner och döttrar kan ta sig till träningen eller andra aktiviteter precis som innan denna chockerande prishöjning. 

Jag har varit i Vimmerby väldigt mycket och jag har då aldrig sett folk ratta några lyxyacht-stora familjebilar kors och tvärs igenom stan, men vem vet, jag kanske har varit i Vimmerby vid fel tidpunkt och gått miste om dessa lyxiga familjebilar. Till sist kan jag heller inte förstå hur du kan göra denna, för mig absurda, jämförelse att någon rattar sin lyxbil som "ryska oligarker".  Du kanske behöver läsa på vad det ordet betyder innan du skriver nästa gång.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa