"Låt polisen utreda kommunens köp av tjänster"

Trolöshet mot huvudman? Jäv? Tagande av muta? Varför inleder jag med dessa ord? Det är detta som måste utredas av polis vad avser kommundirektören vid Vimmerby kommun.

Kommunens köp av ledarskapsutbildning borde granskas i en polisutredning, menar insändarskribenten.

Kommunens köp av ledarskapsutbildning borde granskas i en polisutredning, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT-bild

Insändare2021-11-17 06:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte med en extern granskning, som föreslås av ledande kommunpolitiker. Vid polisutredning belastas inte kommunen av några kostnader.

Kommundirektören utformade en kravspecifikation avseende ledarskapsutbildning på ett sådant sätt att den var tillrättalagd så att endast en leverantör kunde komma ifråga nämligen Arbetscoaching AB som innehas av en, som det påståtts i flera artiklar i Dagens Vimmerby, personlig vän till kommundirektören (jäv?)

undefined
Kommunens köp av ledarskapsutbildning borde granskas i en polisutredning, menar insändarskribenten.

Under tiden 2010-2021 har kommunen köpt tjänster av bolaget för 9,7 miljoner. Under 2020 debiterar Arbetscoaching AB 20 000 kronor/dag medan det marknadsledande företaget debiterar 14 000 kronor per dag. 

Om samma procentuella avvikelse har varit rådande under hela perioden innebär det ett ”överpris” på 2,9 miljoner på grund av utformningen av kravspecifikationen. Med detta som bakgrund menar jag att kommundirektören gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman.

Det är endast vid en polisutredning som man kan ta del av räkenskaperna i Arbetscoaching AB för att granska om det förekommit oegentligheter när upphandlingen av ledarskapsutbildningarna gjordes och därigenom ett brott mot mutlagen.

Om inte kommunen själva gör en polisanmälan, så kan man som kommuninvånare göra det.

Svar från kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C):

Det står var och en fritt att göra polisanmälan om man ser skäl till det.  Från kommunstyrelsens sida ser vi det som skäligt att just göra den utredning vi föreslagit.