FortsÀtter det sÄ hÀr blir inga barn gjorda

Sex timmars arbetsdag skulle kunna fÄ upp barnafödandet, tror insÀndarskribenten.

FörÀldraledighet och förskola verkar inte vara lösningen pÄ de lÄga födelsetalen i Sverige, menar signaturen "Bamsefar", som Àr inne pÄ att sex timmars arbetsdag med bibehÄllen lön kan vara bÀttre.

FörÀldraledighet och förskola verkar inte vara lösningen pÄ de lÄga födelsetalen i Sverige, menar signaturen "Bamsefar", som Àr inne pÄ att sex timmars arbetsdag med bibehÄllen lön kan vara bÀttre.

Foto: Martina Holmberg / TT

InsÀndare2024-02-06 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Sverige föds just nu rekordfÄ barn. I genomsnitt föds 1,5 barn per kvinna, vilket Àr en bra bit under 2,1 som Àr antalet som behövs för att befolkningen ska fortsÀtta vara lika stor. Det kan leda till ett stagnerande samhÀlle, dÀr allt fler Àldre ska försörjas av allt fler yngre. Samtidigt sÄ vÀxer den Àldre gruppens inflytande över politik och kultur.

Vad kan man göra Ă„t saken? En liberal lösning kan vara att lĂ„ta invandringen fylla pĂ„ befolkningen, vilken det ocksĂ„ gjort under mĂ„nga Ă„r. Det Ă€r sjĂ€lvklart riktigt att ge skydd Ă„t flyktingar. Men att rĂ€kna med en Ă„rlig invandring för att fylla pĂ„ med arbetskraft utgĂ„r frĂ„n att fattigare lĂ€nder ska stĂ„ i en evig beroendestĂ€llning till de rikare lĂ€nderna, och att arbetskraft fylls pĂ„ genom en kolonial logik. Om vĂ€rlden blir rĂ€ttvisare – lĂ€nder och mĂ€nniskor fĂ„r utvecklas – sĂ„ kommer inte den lösningen att funka.

Sverige har bra villkor för förĂ€ldralediga. ÄndĂ„ Ă€r födelsetalen vĂ€ldigt lika mellan Sverige och lĂ€nder i Europa utan vettig förĂ€ldraledighet och barnomsorg. FörĂ€ldraförsĂ€kring och förskola gör det lĂ€ttare att vara förĂ€lder, men kanske inte ökar antalet födda barn?

Mitt förslag till den som vill ha en lösning pÄ frÄgan: inför sex timmars arbetsdag med bibehÄllen lön. Ju mer vÄra livs flÀtas samman med anstÀllningar, gigjobb och övertidstimmar desto mindre chans att bÄde att tÀnka pÄ att skaffa barn och att faktiskt komma till skott. Och vill man anvÀnda tiden till nÄgot annat sÄ Àr det förstÄs fritt fram.