Kalla inte vindkraftseländet för "park"

Det finns bristfälliga kunskaper hos både politiker och allmänheten om vindkraftens skadeverkningar. Det finns ny forskning och faktaunderlag kring vindkraftens skadeverkningar på folk- och djurhälsan, klimat och biologisk mångfald och basnäringar, detta är ytterst allvarligt ur samtliga aspekter.

Bara misstanken om att mikroplaster frigörs från vindkraftsverkens turbinblad borde räcka för att slopa vindkraft på land och till havs, menar insändarskribenten.

Bara misstanken om att mikroplaster frigörs från vindkraftsverkens turbinblad borde räcka för att slopa vindkraft på land och till havs, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-12-14 09:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi känner till att det finns människor som blir sjuka av att bo för nära vindkraftverken, det finns otaliga bevis på att djurlivet störs. Vi vet att tusentals fåglar dödas, framförallt kungsörn, vi känner till att ett mycket stort antal fladdermöss som jagat insekter vid rotorbladen omkommer – men vad vi tidigare inte känt till är att från turbinbladen frigörs mikroplast, som slungas ut i naturen, ett problem som uppmärksammats i Danmark. Mikroplast innehållande ämnet PFAS som kan vara sjukdomsframkallande för både människor och djur.

Anställda fick men av Rhoca-Gil i Hallandsåstunneln – först när kor blev sjuka, blev det stopp. Bortdrivna eller sjuka grannar intill vindkraft nonchaleras – först vid, av misstänkt PFAS (i mikroplast) från verken, sjuka kor, införs förbud. Oxkött förbjöds att styckas eller saluföras orsak till intoxikationen tycks vara PFAS, eroderad från turbinblad. Endast en misstanke om detta borde sätta stopp för all vindkraft, såväl på land som till havs. Danska myndigheter avråder för kontakt med skum längs 35 kilometer Jyllandskust.

Jag förstår oron över den planerade vinindustrin i Aspelands skogar. Kalla inte detta elände, där man våldtar naturen och förstör horisontlinjen, för "park". Det blir ju en bullrande industri som under vissa metrologiska omständigheter kan höras 30 km. En upplyst natthimmel med fladdrande ljusföroreningar, röda positionsljus på tornen, en ren industrimark. En park är något vackert och tilltalande, exempelvis med pastorala ekar.