Kan bli svårt att få tid hos veterinären

Vid årsskiftet träder lagen om ID-märkning av katter i kraft. Insändarskribenten välkomnar det hon menar är en höjning av kattens status och uppmanar kattägare att redan nu göra slag i saken.

Mindre än fyra månader kvar innan lagen om märkning av katter träder i kraft och hög tid att boka tid hos veterinären, tycker insändarskribenten.

Mindre än fyra månader kvar innan lagen om märkning av katter träder i kraft och hög tid att boka tid hos veterinären, tycker insändarskribenten.

Foto: JESSICA GOW

Insändare2022-09-13 06:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Djurens Rätt finns det uppskattningsvis omkring 150 000 hemlösa katter i Sverige. Katter som inget hellre vill än att få komma till en kärleksfull och ansvarsfull familj. Tyvärr har katter fortfarande låg status och en del har den felaktiga uppfattningen att katter klarar sig själva utan tillsyn och omvårdnad, vilket de flesta av oss vet att så inte är fallet.

Från den 1 januari 2023 blir det därför lag på att ID-märka katter genom chip under huden eller tatuering i örat. Lagens syfte är att värna om katten och att höja dess status som sällskapsdjur. Dessutom blir det lättare för myndigheter att återförena en bortsprungen katt som är ID-märkt till sin ägare. Det blir även lag på att registrera sin katt hos Jordbruksverket men det går inte att göra förrän i januari. Undantag från lagen är katter som är födda före 1 januari 2008. Tänk på att skyldigheten att märka katten gäller även för innekatter. Det är nu mindre än fyra månader kvar innan lagen börjar gälla, så har du inte redan märkt din katt med tatuering eller chip, ring och boka tid omgående. Ju närmare första januari vi kommer, desto svårare kan det bli med tider hos veterinärerna.