Kollektivtrafik – men inte till varje pris

Att åka tåg till Arlanda skulle kosta lika mycket som hela utlandsresan, vilket fick skribenten att trots allt välja bilen.
Att åka tåg till Arlanda skulle kosta lika mycket som hela utlandsresan, vilket fick skribenten att trots allt välja bilen.

Jag och min familj har som så många andra i år bokat en utlandssemester. Vi diskuterade här hemma om vi kunde åka något alternativt istället för att ta bilen till Arlanda – dels för att dieseln är hiskeligt dyr men även för miljön.

Insändare 18 juli 2022 06:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sagt och gjort, jag satte mig ner för att kolla priser på tåg, Vimmerby-Arlanda, tur och retur samt Vimmerby-Stockholm, tur och retur, och från Stockholms central Arlanda express. Det blev snabbt en stor besvikelse då tåget mellan Vimmerby och Arlanda skulle gå på 7 000 kronor för tre personer och till Stockholm gick det på 6 000. 

Från Stockholms central skulle vi isåfall ta Arlanda express som kostar 998 kronor tur och retur för tre personer, alltså totalt 7 000 kronor! Detta var inga lyxbiljetter utan andra klass, däremot ville jag ha återbetalningsbara biljetter om det skulle inträffa någonting som gör att vi inte kan åka. 

I det här fallet kostar alltså tågbiljetterna lika mycket som vi har gett för vår utlandssemester. Jag förstår inte hur detta kan vara möjligt.

Dagligen läser och hör man att man ska åka kollektivt så ofta man kan och när man är beredd att göra det, ja då kostar det en förmögenhet. 

I det här fallet var inte valet svårt, en kompis kör oss fram och tillbaka samt hämtar oss på flygplatsen så vi slipper ha bilen stående på Arlanda och det bästa av allt, det kostar hälften av vad tåget skulle kosta. Åka kollektivt, javisst men inte till vilket pris som helst.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa