Kollektivtrafiken inget att lita på

"Förr gick tågen oavsett hur regnigt, snöigt, kallt eller varmt det var. Det är en stor frustration att inte veta om det tänkta transportmedlet kommer att ta dig till den destination du planerat för", menar insändarskribenterna.

Att ge sig ut med bilen i väglag när man borde kunna förlita sig på kollektivtrafiken är inte ett val alla vill eller kan göra, menar skribenterna.

Att ge sig ut med bilen i väglag när man borde kunna förlita sig på kollektivtrafiken är inte ett val alla vill eller kan göra, menar skribenterna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2021-12-11 13:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bekant skulle ta tåget från Göteborg till Nässjö och därefter tåg till Hultsfred. Personen väntade och väntade på perrongen i Göteborg. Efter ett tag sa en röst i högtalaren att tåget var fem minuter försenat. Efter fem minuter kom beskedet att tåget var ytterligare fem minuter försenat – detta upprepades totalt fyra gånger, innan det till slut meddelades att tåget var inställt. Den här dagen hade det snöat rejält, men vår bekant, som planerat resan till Storebro sedan länge och tagit ledigt från jobbet, beslutade då att ta bilen. En val som inte alla vill eller kan göra.

Det är ju inte vettigt att man inte kan lita på kommunikationerna och tvingas köra i ett väglag som man egentligen ska undvika att ge sig ut i. Här har vi skyhöga bränslepriser, vi ska tänka på miljön och klimatet och sist, men inte minst, vi ska åka kollektivt så mycket som möjligt. Men hur ska vi kunna det när tågen blir inställda och man har en resa inplanerad som inte går att ändra?

Var det bättre förr? Svaret blir ja, när det gäller infrastrukturen. Förr gick tågen oavsett hur regnigt, snöigt, kallt eller varmt det var. Det är en stor frustration att inte veta om det tänkta transportmedlet kommer att ta dig till den destination du planerat för.