Bordlägg beslutet om USA-baser

Insändare2024-06-16 19:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I april hade jag en insändare i Vimmerby Tidning om Defence Cooperation Agreement (DCA-avtalet) som undertecknades av USA:s och Sveriges försvarsministrar i december 2023. På tisdag ska riksdagen fatta beslut att godkänna avtalet och de lagändringar som krävs för att släppa in USA:s militär i Sverige.

Novus intervjuade cirka 1100 personer om avtalet 23 – 30 maj.

• 84 procent svarade att främmande makt inte ska få placera militär och krigsmaterial på svenska militärbaser utan svensk insyn.

• 72 procent svarade att Sverige inte ska ingå militära samarbetsavtal som avsäger sig rätten att neka kärnvapen att placeras på svensk mark.

• När det gäller att främmande makt ska få använda svenskt territorium för angrepp på tredje land svarar 29 procent JA, 53 procent NEJ och 18 procent VET EJ.

• 76 procent vet ej vad DCA är.


Avtalet ger USA obehindrad makt över våra samtliga flygflottiljer och större militäranläggningar på 17 orter i vårt land.

Regeringen måste dra tillbaka propositionen om godkännande av DCA-avtalet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver före detta utrikesminister och chef för Internationella atomenergiorganet Hans Blix just detta. Han hänvisar till att en sådan stor fråga kräver en grundlig offentlig diskussion.

På tisdag får vi svaret om riksdagens ledamöter respekterar svenska folkets åsikter eller ej. Speciellt intressant blir att se om nu frågan avgörs på tisdag hur ”Sverigevännerna” i Sverigedemokraterna röstar.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om