Krig eller fred – hysteri eller förnuft

Att Ryssland invaderar Sverige är inte särskilt troligt, menar insändarskribenten, som undrar om vi någonsin kommer att befria oss själva från rysskräcken.

Oron för att Ryssland skulle invadera Sverige är överdriven, menar insändarskribenten, som tror att Putin har mäktigare motståndare än Sverige att tampas med.

Oron för att Ryssland skulle invadera Sverige är överdriven, menar insändarskribenten, som tror att Putin har mäktigare motståndare än Sverige att tampas med.

Foto: Alexander Zemlianichenko

Insändare2024-01-17 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skulle Ryssland kunna invadera Sverige? Kanske. Kommer Ryssland invadera Sverige? Förmodligen inte. Därmed vore saken tämligen avgjord, skulle man kunna tro. Ändå fortsätter oron. 

Jag har möjligen bidragit i någon mån till denna oro, men jag skulle hellre vilja bidra till sansat förnuft. Danmark skulle kunna invadera Sverige, historiskt har det nog varit vanligare med krig mellan svenskar och danskar än mellan svenskar och ryssar, men ingen oroar sig för det. 

I två års tid har den ryska härsmakten varit invecklad i ett resursförtärande krig som den ryska statsledningen i sina optimistiska förhoppningar trodde skulle vara över på en vecka. Att Ryssland i den situationen skulle inveckla sig i ett annat krig på en annan front med Sverige och potentiellt resten av Skandinavien, vilket också skulle dra in Nato, vore högst osannolikt. 

Och låt oss inte överskatta oss själva, Putin betraktar inte Sverige som sin ärkefiende, han har mäktigare och farligare motståndare att tampas med. Som mest bör vi frukta illvilliga cyberattacker och klunsiga försök till sabotage. Och låt oss bemöta sådant med förnuftiga motåtgärder, inte besinningslös panik. Ska svenskarna någonsin kunna befria sig själva från rysskräcken, Poltava-traumat och Karl XII-komplexet? Ska vi återigen fastna i kapprustningens kostsamma ekorrhjul? Ska värnplikt bli mer prioriterat än välfärd?