Kraven slår hårt mot landsbygden

Ett minne blott? Från och med den 1 april måst alla fakturor till offentliga verksamheter vara digitala. Något som minskar brevvolymerna men också drabbar landsbygden.

Ett minne blott? Från och med den 1 april måst alla fakturor till offentliga verksamheter vara digitala. Något som minskar brevvolymerna men också drabbar landsbygden.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2019-04-01 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från 1 april måste alla fakturor till offentliga verksamheter vara digitala. Det är inget aprilskämt utan svensk lag grundad på ett EU-direktiv.

Följderna av den här utvecklingen är redan kända. Danmark införde detta krav även på betalningar för flera år sedan. Följden är att brev bara delas ut en gång i veckan i vårt grannland och att brevvolymerna minskat dramatiskt. Postnord gör gigantiska förluster som inte täcks av vinsterna i Sverige. Istället hamnar notan på svenska skattebetalare.

Nu går Sverige i samma fälla. Det drabbar landsbygden allra hårdast och försämringarna är redan kännbara och skadliga för miljön.

Vi flyttade till Fårhult för 20 år sedan. Då lämnade lantbrevbäraren även ut paket, så att vi slapp åka in till Västervik. Idag kommer ett SMS om att jag har paket att hämta. Bara under förra veckan åkte jag in två gånger efter paket. Åtta mils bilkörning.

Lantbrevbäraren är på många håll den enda samhällsservice som finns kvar på landsbygden. Den är mycket viktig, särskilt för att äldre ska kunna bo kvar. Därför har jag fram till nu skickat alla fakturor från mitt företag med brev, som lantbrevbäraren tagit med sig, för att värna denna service. Från 1 april är det olagligt.

Politikerna säger att hela Sverige ska leva. Det är fina ord utan substans.

Läs mer om