Kulturskolan behöver programpengen

Kulturskolan i Vimmerby behöver stöd i form av programpengen, tycker Anneli Jakobsson, som är besviken över att den motion hon lämnade in 2019, då som SD-ledamot, nyligen avslogs av kommunfullmäktige.

Anneli Jakobsson, tidigare SD, motionerade 2019 för ett återinförande av programpengen till Kulturskolan. Motionen avslogs vid senaste fullmäktigesammanträdet.

Anneli Jakobsson, tidigare SD, motionerade 2019 för ett återinförande av programpengen till Kulturskolan. Motionen avslogs vid senaste fullmäktigesammanträdet.

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2022-03-08 17:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2015 drabbades som bekant Vimmerby kommuns kulturskola av nedskärningar och i samband med detta drogs även den så kallade programpengen in, som låg på 200 000 kronor per år. Dessa pengar var märkta för olika årskurser inom förskola och skola i den kommunala kulturgarantin och följden av detta blev att många barn inte längre kan ta del av professionell teater och musikföreställningar. 

Kulturskolan har visserligen sökt och fått pengar från Kulturrådet för att starta upp angelägna verksamheter, men man vet inte i förväg om man får pengar man söker. Nu har det gått några år, men fortfarande är inte programpengen införd, vilket står högt på önskelistan enligt de lärare jag pratat med inom Kulturskolan. 

Motionen om att återinföra programpengen, som lämnades in 2019, blev behandlad på senaste kommunfullmäktige, men det blev tyvärr avslag. Jag begärde votering men det hjälpte inte. Vi fick iallafall stöd av Vänsterpartiet, som även var uppe i talarstolen och pratade varmt om motionen, samt två socialdemokrater – men som sagt, tyvärr avslag och skälet uppgavs vara ekonomiskt. Det fanns inget utrymme i budgeten till detta, men jag och många med mig anser att en kulturskola och deras verksamhet är mycket viktig för alla som bor och vistas i vår kommun. Vill vi ha en stad dit människor vill flytta och trivas i, ja, då måste vi ha en väl fungerande kulturskola.