Lagen om märkning höjer kattens status

Snart måste även katter märkas och registreras. Hög tid att kattens status höjs, men det är tråkigt att det måste till en lag för att djurägare ska ta sitt ansvar, tycker insändarskribenterna.

Precis som för hundar kommer snart obligatorisk märkning och registrering av katt att gälla. En välkommen statushöjning av ett av landets populäraste husdjur, menar insändarskribenterna.

Precis som för hundar kommer snart obligatorisk märkning och registrering av katt att gälla. En välkommen statushöjning av ett av landets populäraste husdjur, menar insändarskribenterna.

Foto: Martin Meissner

Insändare2022-03-16 16:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige lever drygt 2 miljoner hundar och katter. En femtedel av hushållen har minst en katt och ungefär 15 procent av hushållen har minst en hund enligt SVERAK:s hemsida. Den 1 januari 2001 började en lag att gälla om att det är obligatoriskt att märka och registrera sin hund, men något liknande har inte funnits för katter – inte förrän nu. Den 1 januari 2023 kommer det att bli obligatoriskt att märka och registrera sin katt. Det kostar så lite, men betyder så mycket om katten skulle komma bort. Med en märkning av ett chip i huden eller öronmärkning kan katten lättare fångas in och återförenas med sin familj. 

Den 15 juni 2020 trädde nya regler i kraft om att man bör kastrera sin katt eller på annat sätt se till att den inte okontrollerat kan föröka sig, men detta är bara rekommendationer och ingen lag. Vi har cirka 100 000 hemlösa katter i Sverige enligt vilse.nu och de dukar oftast under av fruktansvärda förhållanden. Det räcker med några få köldgrader för att katten ska få förfrysningsskador på öron och tassar, så det är jättebra att kattens status äntligen höjs. 

Innan lagen nu träder i kraft, se till att chip- eller öronmärka din katt och skicka in blanketten till SKK. Glöm inte heller att samtidigt kastrera katten, om du inte redan gjort det, för att undvika fler hemlösa katter. Det räcker med de som redan är. Att höja kattens status är äntligen här och nu hänger det på ägaren, men det är tråkigt att det ska behöva bli en lag för att djurägare ska ta sitt ansvar.