Lägg inte allt ansvar på personalen

Varför sprids covid så mycket i hemtjänst, LSS och boenden? Man säger att detta beror på allt möjligt. Smittan sprids även på sjukhusen, men inte i lika omfattande grad.

Insändarskribenten undrar varför skyddsutrustningen skiljer sig åt, beroende på var covid-smittade får vård och omsorg och tycker att mycket ansvar läggs på personalen.

Insändarskribenten undrar varför skyddsutrustningen skiljer sig åt, beroende på var covid-smittade får vård och omsorg och tycker att mycket ansvar läggs på personalen.

Foto: Janerik Henriksson/TT, SCANPIX, Mostphotos

Insändare2021-01-21 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan ibland bli väldigt förvånad hur människor runtomkring oss tänker.

Skyddskläderna som hemtjänstpersonal får använda sig av vid kontakt med smittade covid-patienter är långt ifrån utrustningen som vissa av sjukhusen använder. Vad är det för skillnad undrar man. Ja, vad är skillnaden om du eller jag vårdar en smittbar covidpatient? Smittan sprids likadant, oavsett om personen ifråga behöver hjälp via sjukhus eller hostar i sitt eget hem. Varför är skyddsutrustningen så enormt olika, beroende på var du bor eller var du arbetar?  

All personal bör visa att de vet och förstått hur klädsel ska användas. Det är personens ansvar säger man, att veta och ta reda på. Detta är inte alltid så lätt i praktiken och då är det viktigt att visa att man känner sig trygg och vet dessa rutiner, precis som i en delegering.  Det drabbar andra om inte alla tar sitt ansvar att göra det yttersta för att smittspridningen ska minska. Cheferna borde vara ett stöd och ta tag i att hjälpa och se till att all personal vet vad de gör och känner sig trygga i detta, inte lägga över detta på personalen och ge dem allt ansvar.  

Att flera personer får åka ut i privata bilar varje dag och arbeta hos ett flertal olika personer i denna tid är också en oerhörd smittorisk. Att kommunen eller högsta chef inte tagit tag i detta redan när covid startade är för mig helt ologiskt. 

Se helheten och sluta döma varandra. Arbeta MED varandra.