Det är politiska beslut som styr vår hälsa!

Varför ökar sjuktalet bland Vimmerby kommuns anställda? Vänsterpartisten och undersköterskan Peter Fjällgård har tröttnat på ord som "kroka arm" och "vända stenar".

"Personalen betalar åter med sin hälsa, de tomma målen och orden klingar falskt och applåderna i pandemin har tystnat. Var stannar det övergripande arbetsmiljöarbetet? För på golvet säger man sig inte se något mera än ökad belastning i form av obekväm arbetstid och stress", skriver Peter Fjällgård (V).

"Personalen betalar åter med sin hälsa, de tomma målen och orden klingar falskt och applåderna i pandemin har tystnat. Var stannar det övergripande arbetsmiljöarbetet? För på golvet säger man sig inte se något mera än ökad belastning i form av obekväm arbetstid och stress", skriver Peter Fjällgård (V).

Foto: Vimmerby Tidning/TT, montage

Insändare2022-02-24 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby kommun driver en personalpolitik som är skadlig för de anställda!
Hårda ord i text, men statistiken är tydlig: 2018 var den totala sjukfrånvaron 6,9 procent, 2019 var den 7,2 procent och 2020 9,0 procent.

Läser man i kommunens dokument så såg man psykisk ohälsa redan 2018-2019. Man radar upp fina ord om flera chefer, chefsutbildningar och om att implementera, att jobba proaktivt, värdeskapande och man talar om värdegrunder. Man talar om lönearbetet och heltid som norm. ”I december 2018 startade kommunen upp arbetet med att vända kommunens arbetssätt från patogent till salutogent utifrån evidensbaserad forskning kring hälsofrämjande/friska arbetsplatser.”

Man säger sig ha grottat ner sig, krokat arm och vänt stenar som aldrig förr. Men på golvet har man i praktisk verksamhet fått kortare och flera arbetsnätter, längre kvällar fram till 22.00 och varannan helg-arbete och extrapass och inbeordringar. 

Blunda och fundera: blir miljön bättre av att tvingas jobba flera nätter? Längre kvällar och flera helger? För det är det faktiska resultatet av vad som hänt från 2018. Närmast ligger nu en arbetstidsförkortning för nattpersonalen. ”Nattarbete är egentligen förbjudet enligt Arbetstidslagen, men om det ändå är nödvändigt kan arbetsmarknadens parter avtala om vilka villkor som ska gälla.”  

Nya avtalet säger att arbetstiden ska förkortas motsvarande cirka två timmar/vecka. ”Det är viktigt att tänka på att nattarbete kan innebära risker för hälsan. Natten är den tid som kroppen är inställd på att sova. Att arbeta på natten påverkar sömnen på längre sikt och kan leda till stress. Om du inte är tillräckligt utvilad riskerar du att göra allvarliga felbedömningar under dit nattpass. Om du dessutom arbetar ensam på natten, riskerar du att hamna i stressande situationer.”

undefined
"Vimmerby kommun driver en personalpolitik som är skadlig för de anställda!Hårda ord i text, men statistiken är tydlig: 2018 var den totala sjukfrånvaron 6,9 procent, 2019 var den 7,2 procent och 2020 9,0 procent", skriver Peter Fjällgård (V).

Nu kommer så förslagen på vad som ska motverka ohälsa och minska belastning – och på sikt sjuktalen – på natten. Innan du grottar ner dig och krokar armar och vänder stenar så ska du sluta ögonen och se två möjliga åtgärder att erbjuda:
• Det ena är att man arbetar färre nätter totalt. Det kan bli cirka 6 nätter/år som du kan lägga en vecka du bara har två nätters arbete. Det skapar tre sju dagars ledigheter/år att återhämta sig på. 
• Eller det som erbjuds av arbetsgivaren, man kortar av varje natt med 15-30 minuter i stället, så kallad hyvling. Vem tror att det gör skillnad i vila om man börjar sitt arbete en kvart senare?

Sätter vi det sedan i perspektivet med arbetet att minska sjuktal och ohälsa, bleknar de fagra orden till strimmor av parodi. Och det ökar knappast attraktionskraften heller. Personalen betalar åter med sin hälsa, de tomma målen och orden klingar falskt och applåderna i pandemin har tystnat. Var stannar det övergripande arbetsmiljöarbetet? För på golvet säger man sig inte se något mera än ökad belastning i form av obekväm arbetstid och stress.

Yttersta arbetsmiljöansvaret har politisk nämnd. Vilken syn har den på sina anställda? När sjuktalen stiger år från år?
Priset är andra människors ohälsa. När vi nu ser att kommunen har resurser till att hjälpa näringslivet att rekrytera personal, då det är brist, tänker vi tack och lov! Så vi kan söka annat, innan det är försent att rädda kropp och hälsa. När kan vi bli så viktiga att man lyssnar och gör något för oss?