Leader öppnar möjligheter för Sjöriket Kinda

Kinda kommun har utarbetat en ny översiktsplan med många tankar om utveckling. Sjöriket Kinda är en viktig del och det med all rätta. Den vackra naturen med många sjöar, berg och levande landskap med stora naturvärden, gör det rätt att profilera kommunen som ett Sjörike.

Insändare 7 februari 2023 05:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utvecklingsarbetet med Sjöriket har kommit långt, men mer kan göras. Googlar man på sjöar och turism, respektive Sjörike och turism, så kommer Sjöriket Kinda först. Det är bra jobbat. Googlar man däremot bara på Sjörike, är det svårt att hitta Kinda. Där kan mer arbete för att positionera sig på webben göras.

I ett Sjörike är det rimligt att det finns gott om badplatser, gästhamnar och möjligheter att fiska. Här återstår en hel del att göra. I Kinda finns enligt kommunens hemsida 14 badplatser, men bara den i Hornåberg är handikappanpassad. Det är inte bra att ett Sjörike har så dålig tillgänglighet.

Enligt kommunens hemsida finns en gästhamn, nämligen den i Rimforsa som har 3-4 gästplatser. Ska båtturism utvecklas vore det rimligt att satsa på fler gästhamnar och gästplatser. Som båtturist borde det också vara lockande att lägga till vid exempelvis Rimforsa Strand och Valö för att avnjuta en måltid.

Potentialen för fisketurism är stor men här finns mycket kvar att göra. Det är en brist att det inte går att köpa ett fiskekort för hela kommunen. Nu finns det 15 fiskevårdsområden och varje område har egna fiskekort. Det är inte lockande för en fisketurist att leta sig fram i ett sådant myller av områden.

Jordbruksverket presenterar inom kort vilka områden som får stöd för lokalt ledd utveckling genom Leader. Allt talar för att Astrid Lindgrens Hembygd blir ett sådant område. Under förra programperioden valde Kinda att som en av få kommuner i landet stå utanför Leader. Nu har en mer framsynt kommunledning sett till att Kinda är med i det nya leaderområdet. Det kommer att ge stora möjligheter till lokal utveckling av Sjöriket Kinda.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa