Lika enkelt att skona grisen som att inte sparka hunden

Vi ömmar mer för exempelvis hunden och katten än andra djurarter, menar insändarskribenten, som tycker att alla varelser förtjänar empati.
Vi ömmar mer för exempelvis hunden och katten än andra djurarter, menar insändarskribenten, som tycker att alla varelser förtjänar empati.

Det är lika enkelt att skona en gris från lidande och död som det är att låta bli att sparka en hund, skriver insändarskribenten, som ifrågasätter varför vi gör skillnad på djuren. Hon tycker att alla varelser förtjänar empati.

Insändare 12 februari 2024 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt samhällets regler ska svanen respekteras – men inte kycklingen, den både plågas och dödas på löpande band! Varför inte visa båda respekt?

Staten fortsätter ge subventioner till företag för att de ska avla fram och mjölka kon, sedan döda henne och hennes kalvar för att sälja deras kroppar, inte för att de måste, utan för att de kan. Gå emot strömmen, krama kossan och välj växtbaserat! 

När en hund plågas sätter många ner foten, men inte om offret är en gås, fisk eller ett får. Vem har lärt oss vara så orättvisa? 

Sverige behöver inte bara öppna landskap, vi behöver öppna hjärtan. Det är lika enkelt att skona en gris från lidande och död, som det är att låta bli att sparka en hund. Spelar det någon roll om det var hönan eller ägget som kom först, det viktigaste är väl att inte se dem som produktionsenheter?

Det är fruktansvärt när katter dödas för sin päls, men varför inte när mink, räv och lamm drabbas? Man är naiv om man vill rädda lodjur, älgar och vargar, men att vilja rädda elefanter och tigrar är självklart. Vad är skillnaden? Jag anser att alla djur har rätt att leva, djuren är här på planeten med oss, inte till för oss.

Stoppa slakten. Vårt sikte bör vara inställt på att respektera liv, inte hylla dödandet. Du förlorar inget som människa när du visar empati för alla varelser, tvärtom.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa