Matsvinnet fortfarande högt

Insändare2025-02-14 07:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturvårdsverkets statistik över livsmedelsavfall visar en stadigt hög nivå. Hushållen står för en stor andel  av det totala livsmedelsavfallet både fasta och flytande avfallsprodukter. 2025 skulle nivåerna varit halverade, men endast ett kilo per person och år förbättring. Vi slänger en tredjedel av all mat.

Varför blir det matsvinn? Varför slänger vi så mycket mat? Är vi bortskämda och lite fina i kanten av all förförisk reklam om fräscha matvaror? Har vi fått bacillskräck av vårt fina och välordnade samhälle? Det är mycket pengar som vi slänger i soptunnan. Den stora orsaken är att vi har dålig kunskap om matprodukter.

Bäst-före-datum på matvaror är inte ett datum där mat är oätlig. För att vi skall komma ifrån med för mycket matsvinn, på grund av bäst-före-datum, måste livsmedelsverket gå ut med information om detta. En oöppnad förpackning håller flera veckor efter sista datumet. En öppnad förpackning håller upp till tio dagar. Man måste smaka och lukta.

Anders Larsson