Multiarena bra, men den byggs på fel plats

I slutet av 2018 blev det klart att Vimarhem tillsammans med Boverket miljonsatsar på en multiarena i centrum, Storebro.

Bygget av en multiarena i Storebro är i full gång. Bra, tycker skribenten, som dock har synpunkter på dess placering.

Bygget av en multiarena i Storebro är i full gång. Bra, tycker skribenten, som dock har synpunkter på dess placering.

Foto: Magnus Strömsten

Insändare2020-05-13 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arenan kommer att byggas på grönområdet snett mittemot affären, intill återvinningsstationen och syftet med en multiarena är att skapa mötesplatser för alla och att lyfta hela centrum. 

Men valet av plats är helt fel och ingen av invånarna i Storebro har fått säga sitt om detta bygge och har då självklart inte kunnat klaga. Nu i maj månad 2020 har grävmaskinerna börjat att gräva upp gräsplätten. 

Frågan man ställer sig, varför just där, varför inte integrera multiarenan med den befintliga fotbollsplan som redan finns. Man kan plantera buskar, träd, blommor samt sätta ditt grillar, bord och stolar. Människor som går på å-vägen kan sätta sig ner och titta på dem som är inne i arenan, föräldrar och släktingar till barnen kan lugnt slå sig ner och grilla lite eller ta en kopp kaffe medan barnen är därinne och sportar. 

Vid gräsplätten som det nu ska byggas på skulle man ha kunnat göra området mer attraktivt genom plantering av olika växtligheter. På det viset bevarar man grönområde som har en positiv effekt på vår hälsa. Grönområden främjar fysisk aktivitet och har positiva effekter både på den fysiska och psykiska hälsan. För många äldre som kanske inte går ut så ofta är miljöer med träd, grönska, skugga, vackra vyer, sittplatser och möjlighet att se och träffa andra människor viktiga kriterier och många äldre tycker bäst om den natur och miljö som man är bekant med. 

Om multiarenan från början hade byggts vid den befintliga fotbollsplanen hade arenan och dess besökare haft en glittrande och porlande Stångå, ibland med simmande änder som närmsta granne och inte som nu containrar vid en återvinningsstation. 

Jag är absolut inte emot en multiarena utan valet av plats, dessutom har inga av Storebroborna blivit tillfrågade om vad vi tycker och jag förstår varför, det hade blivit ett rungande nej från majoriteten av invånarna och då är det lättare att inte fråga och bara köra på. 

Det sägs att multiarenan förgyller Storebro och det kan jag hålla med om, om den hade placerats och integrerats med den nuvarande fotbollsplan, intill Stångån. På det sättet skulle den också kunnat göras större.