När ska kommunen ta ansvar för barnens simkunskap?

Hur ser Vimmerby kommuns plan ut för att öka barnens simkunskaper, undrar föräldern Anna Tibbelin i den här insändaren.

Stora skillnader mellan barns förutsättningar att få simvana om man bor i Hultsfred respektive Vimmerby kommun, menar insändarskribenten.

Stora skillnader mellan barns förutsättningar att få simvana om man bor i Hultsfred respektive Vimmerby kommun, menar insändarskribenten.

Foto: Meek, Tore

Insändare2021-02-14 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läser i Vimmerby Tidning den 12 februari om den plan som Hultsfred kommun har för att ta igen förlorat tid för simskolorna på grund av covid-19 och stängningen av Hagadal så blir det en brutal påminnelse om hur vitt skilda förutsättningar ett barn har att lära sig simma i Vimmerby, jämfört med i Hultsfred. I Hultsfred finns det redan ett upplägg för simskola och man hittar enkelt informationen på hemsidan. Där kan jag läsa om hur alla barn i kommunen får en inbjudan till simskola hemskickad det år de fyller sex år.

På Vimmerby kommuns hemsida finns ingen information alls om simskola. Efter ett väldigt klickande är jag framme vid ”Badplatser och simhall” och tänker att jag är i mål. Inte riktigt. För det finns egentligen ingen annan information än att simhallen drivs av Gullringens Simhallsanläggning ekonomisk förening – och en länk till den hemsidan.

Väl där kan jag ändå läsa mig till att det faktisk finns simskola på söndagar – i vanliga fall alltså. Men för att få en plats på den så måste föräldrarna aktivt först hitta informationen, sedan anmäla sitt barn och ha möjlighet att köra bil till Gullringen en söndag. För den enda simhall som finns i Vimmerby kommun har nämligen inga bussförbindelser på helgerna.

Innan vi flyttade hit så upptäckte jag ändå ett annat privat simalternativ, Pias simskola. Från babysim och upp till ca 7 år. Perfekt då just babysim är det också lite skralt med i kommunen och toppen att barnen får fortsätta med småbarnssim efter att babysim-kurserna är avklarade. Pias simskola håller till i bassängen på hälsocentralen som nu varit avstängd i närmare året på grund av covid-19. Det alternativet är förstås mer geografiskt tillgängligt då hälsocentralen ligger mitt i Vimmerby.

Men tillsammans täcker de här båda privata alternativen inte det antal barn som finns i kommunen och skulle behöva lära sig simma. Varje gång man påtalar att det faktiskt finns ett behov av egen simhall i Vimmerby möts man av kommentarer som att det inte behövs för det finns en i Hultsfred och dit går det gott om bussar. Detta är helt korrekt. Dessvärre hjälper det inte ett barn som behöver gå i simskola, för om man inte bor i Hultsfreds kommun får man i dagsläget inte ens ställa sig i kö till simskolan där.

Så vad är egentligen planen för att barnen som bor i Vimmerby kommun ska lära sig simma? Ska allt detta lösas under skolans fåtal besök till Gullringens simhall? Det hjälper dock inte de yngre barnen att få vattenvana.

Rimligen har Vimmerby kommun här tre alternativ att välja mellan: 1. Bygg en egen simhall och ordna kommunal simskola för samtliga barn i kommunen. 2. Satsa ordentligt på Gullringens simhall – inklusive att styra upp så det faktiskt går bussar dit när det är simskola och öka därmed tillgängligheten för samtliga barn i kommunen. 3. Uppdra Hultsfreds kommun att arrangera simskola åt Vimmerby-barnen i Hagadal.

Vilket alternativ man än väljer så är det akut. På startsidan för ”Idrott, motion och friluftsliv” får vi ändå veta följande om Vimmerby kommun: ”Den storslagna naturen med djupa skogar och hundratalet oförstörda insjöar ger friluftsmänniskan varierande möjligheter till rekreation.”

Men vem ska se till så att barnen faktiskt kan simma innan de besöker någon av de hundratalet oförstörda insjöarna? Vi föräldrar gör så gott vi kan men de flesta av oss är inte utbildade siminstruktörer och vi vill att våra barn ska lära sig ordentligt.