Narcissismen breder ut sig

Narcissismen har i dagens samhälle blivit så vanlig att man i vissa psykologiböcker tagit bort detta tidigare så väl dokumenterade sjukdomsbegrepp.

"Narcissus i den grekiska mytologin har lärt oss att det inte är speciellt lyckat att bli förälskad sin egen spegelbild."

"Narcissus i den grekiska mytologin har lärt oss att det inte är speciellt lyckat att bli förälskad sin egen spegelbild."

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Insändare2020-08-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan nu alltså vara narcissist och till och med bli beundrad och vedertagen för att just vara det. I tidningar, i tv, i radions sommarprogram, i bloggar, på Instagram, på Facebook, på Twitter, etc. frossar vi och lajkar obegränsat dessa självcentrerade och egotrippade individer.

Det denna individfixerade kult dock gör är att den fjärmar oss från begrepp som mångfald, gemensamhet och öppenhet. Personkulten drivs så hårt att man i vissa fall inte vet om en person är ensam total maktfaktor i sitt politiska parti eller om den berättande radiorösten inte har några som helst egna åsikter eller tankar om något annat än sig själv och sitt egocentriska liv.

Allt detta trots att Narcissus i den grekiska mytologin har lärt oss att det inte är speciellt lyckat att bli förälskad sin egen spegelbild.