Nästan var femte mobbas på jobbet

Vuxenmobbning finns på många arbetsplatser. Hur kan vi säga till våra barn att de ska gå till skolan och vara bra och hyggliga kompisar, när vi inte själva klarar av det?

Lite småprat vid kaffemaskinen. Men alla känner sig inte trygga på jobbet. Nära var femte bland Kommunals medlemmar känner sig mobbad på sin arbetsplats.

Lite småprat vid kaffemaskinen. Men alla känner sig inte trygga på jobbet. Nära var femte bland Kommunals medlemmar känner sig mobbad på sin arbetsplats.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Insändare2021-04-16 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Undersökningar som fackförbundet Kommunal har gjort visar att nästan en av fem bland deras medlemmar säger sig ha blivit utsatt för mobbning på sin arbetsplats.

Mobbarna är i många fall arbetskompisar, som kanske håller på med smutskastning bakom ryggen, det vill säga snackar skit om varandra som i många fall inte stämmer överens med verkligheten. Men den större och mer allvarstyngda delen är när det är chefer som står för mobbingen. Det blir mer påtagligt när någon med makt inom företaget står för påtryckningar. Det kan bli hela drev med olika förolämpningar, lögner och överdriven kritik, som kan resultera till förföljelser, hån bakom ryggen och straffkommenderingar. Vissa företag vill bara ha ja-sägare och att man fogar in sig i ledet.

Den mobbade kan drabbas av problem som nästan kan betecknas som depression och ångest och till och med traumasymtom som annars drabbar en människa som varit med om misshandel eller olycka.

En del går så långt att de går in i väggen och blir sjukskrivna med psykiska problem och det finns också fall där personer utsatta för mobbning och kränkningar tagit livet av sig.

Detta är förstås inte acceptabelt.