Rena chockhöjningen av löken

Kanske inte bara de svavelhaltiga ämnena i löken som får ögonen att tåras? Insändarskribenten reagerar på att priset på den tidigare billiga råvaran gul lök ökat kraftigt.

Kanske inte bara de svavelhaltiga ämnena i löken som får ögonen att tåras? Insändarskribenten reagerar på att priset på den tidigare billiga råvaran gul lök ökat kraftigt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-06-30 11:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan var det debatt på insändarsidan om de höga paprika och tomatpriserna. Sedan dess har både paprikan och tomaterna gått ner i pris – vilket jag är tacksam för – men när jag den 29 juni åkte för att handla stod det bland annat gul lök på inköpslistan. Döm om min förvåning när jag får se att en vanlig gul lök kostar 26 kr/kilot. Trodde jag såg fel.

Gick till en annan butik, men likadant där. Gick runt och kollade lite överallt men löken kostade från 26 kr/kilo på det billigaste stället, upp till 36 kr på det dyraste. 

Det blev ingen lök för min del. Det här är ju nästintill ocker och det är skamligt att utnyttja inflationen för att kunna chockhöja varor utan en tanke på den enskilda konsumenten. Lök är gott och användbart till mycket – men inte till vilket pris som helst.