Nattjour för sjuka djur måste prioriteras

Svar på debattartikeln "Sommarens veterinärbrist drabbar länets husdjur" den 8 juli.

Det är orimligt att behöva åka över 30 mil för att få akut djursjukvård mitt i natten, menar skribenten.

Det är orimligt att behöva åka över 30 mil för att få akut djursjukvård mitt i natten, menar skribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2022-07-29 06:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sitter med en klump i magen av oro som inte vill ge med sig när jag läser debattartikeln om veterinärbrist i Kalmar län

När man skaffar ett husdjur tar man ett ansvar för många år framöver och förhoppningsvis behöver man inte uppsöka veterinär, förutom för den årliga vaccinationen. Men även husdjuret kan bli dåligt och då djursjukhusen som Läckeby stänger klockan 22:00, vad finns för alternativ efter det klockslaget om djuret hastigt blir insjuknat eller skadat? Jo man får åka till Helsingborg, Göteborg eller Stockholm, en resa som för det skadade djuret kan innebära döden.

Jag skriver av egen erfarenhet då min katt blev påkörd. Då hade Läckeby djursjukhus nattjour och tur var det, för katten höll på att gå in i chock och somna ifrån mig. Men tack vare att avståndet inte var så långt och duktiga veterinärer som stod redo att ta emot oss, klarade sig katten. Den är idag helt återställd men skulle det hända något liknande idag är vi alltså tvungna att resa mellan 30-35 mil, en resa som kanske inte husdjuret klarar av. 

Detta måste prioriteras på något sätt så att djursjukhusen i Kalmar, Östergötland och Jönköpings län åter kan ha nattjour. Nervöst och oroligt är det iallafall att veta att om djuret insjuknar mitt i natten finns ingen nära vård på djursjukhus utan det krävs en riktig lång resa.